Drie afdelingen van het ASz werken nog korte tijd door op Amstelwijck

23 november 2016 door Hennie van der Zouw
Drie afdelingen van het ASz werken nog korte tijd door op Amstelwijck

DORDRECHT - De locatie Amstelwijck (voorheen Refaja) van het Albert Schweitzer ziekenhuis sluit op 15 december officieel de deuren met een grote festiviteit. Na deze ceremonie blijven drie activiteiten toch nog voor beperkte duur in het gebouw aanwezig: een klein deel van de polikliniek Oogheelkunde, het Regionaal Bekkenbodemcentrum en de ‘scanstraat’ waar het papieren medische archief wordt gedigitaliseerd.

"Een relatief kleine groep patiënten blijft nog een aantal maanden gebruikmaken van Amstelwijck", vertelt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. "We hadden dat liever anders gezien, maar we hebben dit besluit op het laatste moment toch genomen, omdat we anders in de knel zouden kunnen komen met verhuizen."

Achter de schermen is in het ziekenhuis een complexe carrousel van verhuisbewegingen op meerdere locaties aan de gang, met de daarvoor benodigde verbouwingen. Van der Meer: "De voortgang sluit helaas net niet helemaal aan op de sluitdatum van Amstelwijck zoals we die eerder dit jaar hadden vastgesteld. Alles afwegend, is dit de verstandigste en minst ingrijpende oplossing."

De beperkte groep patiënten die het betreft zal in principe geen hinder ondervinden, stelt Van der Meer. "Wij moeten onze patiënten uiteraard goed informeren over de locatie waar zij hun afspraak hebben. Aan de kwaliteit van zorg verandert niets. De afdelingen werken met hun gebruikelijke voorzieningen en apparatuur. Voordeel is dat het parkeren op Amstelwijck gratis is en dat je sneller binnen bent. Maar, eerlijk is eerlijk: het pand zal wel ogen en aanvoelen alsof het gesloten is en dat is in principe ook zo. De receptiebalie is niet meer in gebruik. Wel zorgen wij natuurlijk dat de veiligheid voor de aanwezigen absoluut gewaarborgd is."

"Dat de sfeer toch anders is dan voorheen, is behalve voor patiënten ook niet optimaal voor onze eigen medewerkers", aldus Van der Meer. "Daarom hebben wij als absolute einddatum voor deze situatie gekozen: 1 juli 2017. We weten zeker dat de nieuwe ruimtes voor de betreffende afdelingen dan - of al eerder - gereed zijn en dat de verhuisketen goed aansluit."

Het grootste deel van de polikliniek Oogheelkunde van Amstelwijck verhuist in december 2016 wel al naar een prachtig nieuw centrum op de voormalige kraamafdeling van de locatie Zwijndrecht. Een kleiner deel van de activiteiten, dat uiteindelijk naar de locatie Dordwijk wordt verplaatst, kan daar nu echter nog niet direct terecht. Patiënten worden geïnformeerd, maar zij kunnen bij vragen eventueel contact opnemen met de afdeling Oogheelkunde via telefoonnummer (078) 654 12 33.

Het Regionaal Bekkenbodemcentrum blijft in z’n geheel nog even op Amstelwijck. Ook hier worden de patiënten vanzelfsprekend ingelicht, maar vragen stellen mag altijd via telefoonnummer (078) 654 29 53.

Het inscannen van de papieren dossiers ten behoeve van het Elektronisch Patiëntendossier is een activiteit die op Amstelwijck achter de schermen gebeurt en de zorg niet beïnvloedt. Van der Meer: "Wij doen ons uiterste best om alle belanghebbenden zo goed mogelijk te informeren over belangrijke data en omstandigheden. Binnen afzienbare tijd komen alle patiënten en medewerkers terecht in een fraaie, nieuwe omgeving."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.