Duidelijke informatiebijeenkomst over digitale bezoekersvergunningen neemt niet alle twijfels weg bij bewoners

29 maart 2017
Duidelijke informatiebijeenkomst over digitale bezoekersvergunningen neemt niet alle twijfels weg bij bewoners

DORDRECHT - Op maandag 27 maart was er een informatiebijeenkomst in het Stadskantoor over digitale bezoekersvergunningen. Tussen 15.00 en 21.00 uur was er elk uur een uitleg door Rinske Jansen, gevolgd door een demonstratie van de zogenaamde parkapp voor de nieuwe parkeermethode door Erik Kraaijeveld, beiden van de gemeente Dordrecht. Hierna konden vragen worden gesteld. Vandaag op 29 maart is er overigens ook zo'n bijeenkomst. Maandag waren er tijdens de laatste cyclus om 20.00 uur zo’n twintig belangstellenden die vol aandacht de presentaties volgden.

Bewoners van de Binnenstad, de 19e -eeuwse Schil, de Transvaalbuurt en het Lijnbaangebied mogen bezoekersvergunningen kopen in de vorm van kraskaarten. Het bezoek kan per kaart 3 uur parkeren tegen gereduceerd tarief. De gemeente Dordrecht gaat in de loop van 2017 de bezoekersvergunningen digitaal aanbieden, evenals de parkeervergunningen.

Veel vragen
Op de informatieavond waren tal van vragen waar Erik duidelijk antwoord op gaf, al zaten er wel wat dooddoeners tussen de antwoorden. Hij kon dan ook niet alle twijfels bij de aanwezigen wegnemen, over het nieuwe bezoekersvergunningensysteem. Vooral wat betreft ouderen, de privacy en de duur tussen aankomst en aanmelden van bezoek waren er bedenkingen.

Sommige bewoners hebben een flink aantal bezoekerskaarten liggen. Erik klaarde voor hen de lucht door mee te delen dat de gemeente de kaarten die aan het eind van het jaar over zijn, vergoedt. De kaarten kunnen dan bij de Stadswinkel ingeleverd worden. Een andere vraag is of je uren die je koopt en die over zijn in het nieuwe systeem, mee mag nemen naar het volgende jaar. Erik stelt dat dat kan tot aan een maximum van 180 uur per jaar. Het parkeren gaat in het nieuwe systeem per minuut en je kunt per jaar 180 uur inkopen.

Een bewoner vraagt waarom het nieuwe systeem wordt ingevoerd. De gemeente blijkt de komende jaren een digitalisering door te voeren om zo kosten te besparen. Over een aantal jaar zullen er auto’s met scanners door de stad rijden en komen er minder parkeerwachters.

Voor ouderen die niet met het nieuwe systeem kunnen werken wordt een oplossing gezocht. Dat is een afspraak met de wethouder volgens Erik.

Niet op tijd
Een bewoner maakt zich zorgen niet op tijd ingelogd te hebben en de nodige gegevens ingevoerd te hebben als de auto voor de deur staat. “Hoeveel minuten tussen inloggen op de computer en het scannen van de auto is er? ”, vraagt ze. Die tijd is er niet. Het is zaak op tijd de gegevens en nummerbord van de betreffende auto door te geven via de app. ”Daar moet je zelf op inspelen”, aldus Erik.

Over privacy zijn er diverse vragen. Het is nodig het nummerbord van de betreffende auto in te voeren. Dat ligt bij sommigen gevoelig, omdat je na kan trekken wie er zoal is langs geweest. Erik benadrukt dat alleen het kenteken wordt gebruikt. De gegevens worden 13 weken bewaard. “Die tijd is nodig om eventueel bezwaar aan te kunnen tekenen”, aldus Erik. Sommige bewoners geloven niet dat iedereen zich aan deze regels houdt, of denken dat ze de regels in de toekomst veranderen.

Een bewoner stelt met zijn vijven te zijn. Zij kunnen met z’n allen dezelfde gebruikersgegevens gebruiken. De regeling is adresgebonden, de app niet.

Een bewoonster stelt behoefte te hebben aan een soort agenda, waarin je bezoeken kunt activeren en bijvoorbeeld bezoeken van de huishoudster kunt zetten. Erik zegt dit idee te gaan verwerken.

Na zo’n drie kwartier verlaten de aanwezigen de zaal. Op 3 april wordt gestart met het digitaliseren van de bezoekersvergunningen. Voor die tijd krijgen de bewoners een handleiding toegestuurd voor het gebruik van de parkapp. Zoals gezegd zijn de kraskaarten nog tot eind 2017 geldig.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.