De eerste vlaggen hangen halfstok in Dordrecht op weg naar de dodenherdenking om 8 uur 4 mei
DORDRECHT -De eerste vlaggen in Dordrecht hangen - op de dag van de dodenherdenking - al halfstok. Op 4 mei 1946 was er op het Sumatraplein een eerste herdenking. Toen sprak burgemeester Bleeker.(beeld in historische foto).
Vanavond zal burgemeester Wouter Kolff het woord voeren. In Dubbeldam is er gelijktijdig een plechtigheid op de begraafplaats aan de Zuidendijk. Wethouder Peter Heijkoop is op die plechtigheid.
Op verschillende manieren en op verschillende plaatsen worden herdenkingen gehouden op 4 mei en daarna kan op 5 mei de bevrijding worden gevierd.
Singelkerk
Op zaterdagavond 4 mei is er vanaf half zeven in de Singelkerk aan de Singel 192 een interkerkelijke bijeenkomst. Om 6 uur gaat het gebouw al open. Columnist Kees Thies van AD De Dordtenaar vestigde er in de krant ook de aandacht op, want er worden namen genoemd.
(zie bericht hieronder). In de Augustijnenkerk begint om zeven uur een muzikale herdenking met ook koren en de voorzitter van de landelijke SGP - Dick van Meeuwen uit Sliedrecht - zal spreken. Op het affiche van de bijeenkomst is een foto meegenomen van de herdenkingsplek op het Sumatraplein. De plechtigheden daar beginnen om vijf voor acht.
Dubbeldam
In de Lutherse kerk zal na de twee minuten stilte - met een beeld van de Dam - een muziekstuk klinken onder de vlag van de stichting Dordtissimo. Om de gepaste sfeer te bevorderen gaat de deur van de kerk in hartje Dordt al om kwart voor acht dicht. De muzikale uitvoering staat onder leiding van ds. Ries van der Zouwen.
In schouwburg Kunstmin is er vanaf half negen een voorstelling op basis van een boek over de Jodenvervolging in Dordt van historicus Kees Weltevrede.
Bevrijding
Een traditionele herdenking voor de gevallenen begint op de eerste zondag van mei (ditmaal de vijfde dus) op de algemene begraafplaats de Essenhof. Wethouder Rik van der Linden zal spreken als loco-burgemeester.
Wethouder Tanja de Jonge is om 11 uur bij een activiteit, met voor aanmelding van het Dordts Joods overleg.
Vrijheidsactiviteiten zijn er vanaf 13 uur in de Buitenwacht en in het sociaal cultureel centrum Sterrenburg begint de vrijheidslunch om 17 uur. De laatste activiteit wordt gezien als een proef om in 2025 te komen tot vrijheidsmaaltijden in de gehele stad, waarbij een dialoog in eenheid en verscheidenheid voorop zal staan.
Eerder bericht
DORDRECHT - Hoop, vrede en vrijheid zijn sleutelwoorden in het uur van religieuze bezinning voor de Dodenherdenking op 4 mei. De bijeenkomst begint in de Singelkerk (hoek Dubbeldamseweg/Singel) op zaterdag 4 mei om half zeven. De kerk is voor het publiek vanaf zes uur open.
Vooraf speelt organist Arjan den Ouden (bekend van de Julianakerk) passende muziek. Het regionale Ivrietkoor Al Naharot verleent met als begeleiders Jaap Seelbach (accordeon) en Freek van Diest (viool) medewerking en zingt het openingslied.
1946
De bijeenkomst, die wordt georganiseerd door het Platform Dordtse kerken, staat in een traditie vanaf 1946.
De kerk aan de Singel biedt vanaf 2012 gastvrijheid. Een vast onderdeel is aandacht voor de Dordtse verzets-psalm 43, waaraan de naam is verbonden van Leendert Keesmaat.
Vlak voordat de verzetsstrijder op de Waaldorpervlakte op 13 maart 1941 werd doodgeschoten, putte hij kracht uit de psalmtekst. Keesmaat is één van de achttien doden uit het gedicht van Jan Campert. Keesmaat heeft een eregraf op de Essenhof.
Ditmaal zal pastor Sander Verschuur van de Theresia van Ávila parochie een openingsgebed uitspreken en daarna de overdenking over de psalm. Tevens worden van psalm 43 vier coupletten gezongen. Deze traditie - vaak rond 4 mei - wordt in meer Dordtse kerken vanaf 2008 gevolgd.
Hoop
Om duidelijk te maken waarom 4 mei 2024 is gekozen voor aandacht voor hoop, vrede en vrijheid zijn er twee sprekers.
Dat zijn: de voorzitter van het Platform Dordtse kerken, Hans Berrevoets en de voorzitter van het Platform Turkse Dordtenaren, Ahmet Polat: "We zijn allemaal Dordtenaar", zal een sleutelzin zijn.
Het ivrietkoor Al Naharot heeft zich bij de repertoirekeuze laten leiden door de sleutelwoorden: “Het gaat om het zingen van liederen uit de joodse geschiedenis om zo verschillende culturen met elkaar te verbinden.”
Schnabel
PvdA-raadslid Marije Schnabel zal ditmaal de namen voordragen van mensen, die een relatie hebben met ingrijpende gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog. Marije Schnabel zegt daarover: ,,Het mooie is dat de namen, die ik nu mag lezen, staan voor persoonlijke verhalen die ons verbinden met onszelf en met elkaar.”
Ds. Evelien Plaisier van de Wilhelminakerk zal het slotgebed uitspreken. Ze geeft een toelichting op het slotlied dat bij herhaling zal worden gezongen voordat mensen naar de herdenking op het Sumatraplein lopen. Dat lied luidt: "Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft."
You tube
De kerk gaat voor de bezoekers al om zes uur open. De bijeenkomst is live te volgen op het you tube kanaal van de kerk, te vinden onder CGK Dordrecht-centrum: https://www.youtube.com/c/CgkDordrechtCentrum
De Singelkerk registreert voor directe uitzending ook alle kerkdiensten op de zondagmorgen en zondagmiddag.
(De afkorting staat voor Christelijk Gereformeerde Kerk Dordrecht-centrum. Ook wordt de naam Singelkerk gebruikt)