27 augustus en 10 september: Mini Informatieavond nieuw broodfonds Drechtsteden/Gorinchem en omgeving

19 augustus 2014 door Hennie van der Zouw
27 augustus en 10 september: Mini Informatieavond nieuw broodfonds Drechtsteden/Gorinchem en omgeving

DRECHTSTEDEN - In de Drechtsteden en Gorinchem wordt door een aantal ondernemers enthousiast gewerkt aan de oprichting van een nieuw broodfonds. Deze zal bij genoeg leden per 1 november opgericht worden. Wie graag meer informatie wil ontvangen en nog niet eerder in de gelegenheid is geweest 1 van de eerdere informatiebijeenkomsten bij te wonen in de regio, kan binnenkort persoonlijk kennismaken met deze nieuwe collectieve arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers. Het bestuur van het broodfonds in oprichting geeft op 27 augustus en op 10 september een mini informatiebijeenkomst en stelt een ieder in een kleine kring de gelegenheid vragen te stellen op zijn of haar eigen situatie. Iedereen die informatie wil of zich aan wil sluiten bij het broodfonds Drechtsteden/Gorinchem is welkom.

Broodfonds Mini Informatieavond:
Datum en tijd: Woensdag 27 augustus en 10 september om 20.00 uur
    
Aanmelden: secretaris@broodfondsmerwede.nl

Een broodfonds is een collectief waarin 20 tot maximaal 50 zelfstandig ondernemers elkaar steunen als zij een periode arbeidsongeschikt zijn. Het is een betaalbaar en transparant alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers. Het broodfonds is er voor alle zelfstandige ondernemers. Zowel  zzp'ers als ondernemers met een BV of VOF kunnen meedoen.  Meer informatie en een kaart van alle actieve broodfondsen in Nederland staat op www.broodfonds.nl. Op LinkedIn, Twitter en Facebook staan  actuele discussies en nieuwtjes.

Hoe het werkt
Deelnemers aan een broodfonds zetten elke maand een bedrag opzij op hun individuele broodfonds bankrekeningen. Zodra een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers een kleine schenking. Deze maandelijkse netto schenkingen zijn genoeg om van te leven. Zolang er niemand ziek is, bouwt het broodfonds op alle rekeningen reserves op. Wie uit zijn broodfonds stapt, omdat hij bijvoorbeeld een vaste baan krijgt, kan dit tegoed gewoon meenemen. Dat blijft namelijk, na aftrek van de schenkingen, van de deelnemer zelf.

Vertrouwen
Een broodfonds werkt op basis van afspraken en onderling vertrouwen. De deelnemers kennen elkaar en bepalen wie zij toelaten. Wel moet iedere deelnemer al een jaar van zijn onderneming kunnen rondkomen en dit met jaarcijfers kunnen aantonen. Mensen met een ziekteverleden worden zonder extra voorwaarden toegelaten. Er is keuze uit acht schenkingsniveaus, meedoen kan vanaf 35 tot 115 euro per maand.

103 broodfondsen
Het broodfonds slaat goed aan: elke maand worden door heel Nederland nieuwe broodfondsen opgericht. Meer dan 3567 ondernemers nemen op dit moment deel in 103 actieve broodfondsen, daarnaast zijn nog 25 groepen in oprichting. Er zijn gevarieerd opgebouwde broodfondsen per stad of regio met allerlei beroepen, van hoveniers, advocaten en coaches tot bouwvakkers, garagehouders en fotografen. Daarnaast zijn er beroepsgerichte broodfondsen voor bijvoorbeeld filmmakers, verplegend personeel en journalisten.  

AOV
Twee derde van de ondernemers heeft het eigen inkomen niet verzekerd met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). "Als je ouder bent of in het verleden een ziekte hebt gehad kan de verzekeringspremie behoorlijk oplopen", legt initiatiefnemer Biba Schoenmaker van de BroodfondsMakers uit. "Het is ook moeilijk een passende AOV uit te kiezen. De uiteenlopende voorwaarden en dekkingen maken de verzekering voor een individuele ondernemer zeer ondoorzichtig."

BroodfondsMakers
Het eerste collectieve broodfonds bestaat sinds 2006. Biba Schoenmaker, André Jonkers en Haiko Liefmann uit dat eerste broodfonds helpen nu nieuwe broodfondsgroepen met opstarten. De BroodfondsMakers ondersteunen groepen bij het opzetten van een broodfonds en adviseren bij het opstellen van de onderlinge afspraken. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.