Onthulling Straatnaambord verzetsechtpaar Jan Kloos en Diet Kloos-Barendregt
DORDRECHT - Op 14 mei 1940 zag de 16-jarige scholiere van het gymnasium Dientje Barendregt vanuit Dordrecht het bombardement op Rotterdam en besloot in verzet te komen, later in de oorlog met haar geliefde echtgenoot Jan Kloos.
Eind 1944 werden beiden door de Duitse bezetter opgepakt en overgebracht naar de strafgevangenis in Utrecht. Diet kwam na enkele weken vrij, Jan werd na zware verhoren gefusilleerd.
Na de oorlog behield Diet niet alleen de naam van Jan, maar ze droeg ook haar trouwring en koesterde de laatste brief van Jan uit de gevangenis met als laatste zin: ‘zing en wees gelukkig’.
Zij werd een gevierd Oratoriumzangeres en ontving in 2017 postuum de Yad Vashem onderscheiding.
-.-
Tijdens de bijeenkomst in de Thuredrith aula voorafgaand aan de onthulling van het naar hen genoemde pad op de Essenhof in Dordrecht, sprak prof.dr. Paul Sars (Radboud Universiteit Nijmegen) over Diet en Jan en gaf Hans Berrevoets een toelichting op de realisatie van het straatnamenbord.
De onthulling van het straatnamenbord vond plaats door Hans Berrevoets en een leerling van het Johan de Witt-gymnasium, de oude school van Diet waar zij in 1942 eindexamen deed.
Zie ook:www.dietkloos.nl
Nadere informatie: Peter Barendregt, oud-docent Johan de Witt-gymnasium.
Bron foto's: Wim van de Pol.