Aandacht honderdste geboortedag Diet Kloos in een adem met haar Jan bij onthulling pad op Essenhof
DORDRECHT - De honderdste geboortedag (vandaag 9 mei) van Dordtse leerling van het Johan de Wittgymnasium, DIET KLOOS BARENDREGT., krijgt veel aandacht.
De Nederlandse zangeres en vrouw in het verzet, die in 2015 overleed, zal in Dordrecht maar ook buiten Dordrecht in de belangstelling staan.
Ook het verhaal van haar man en mede-verzetstrijder Jan Kloos, waarmee zij in november 1924 trouwde, hoort bij haar levensverhaal. Ze zaten als paar samen in het verzet en werden samen opgepakt. De geliefde van Diet, Jan werd in januari 1945 vermoord door de bezetters.
Op de begraafplaats de Essenhof begint dinsdag 14 mei om 10 uur de bijeenkomst voor de onthulling van het Jan Kloos en Diet Kloos Barendregtpad. Ze waren getrouwd met het verzet en met elkaar.
In het uur voor de dodenherdenking in de Singelkerk was er een moment, dat PvdA raadslid Marije Schnabel de namen van Diet en Jan voordroeg met een korte schets van hun leven voordroeg.
Diet Kloos Barendregt (1924-2015) en Jan Kloos (1919 - 1945)
Diet, een succesvol leerling van het Johan de Witt gymnasium waar ze haar A en B haalde, ging vroeg in het verzet. De liefde bracht haar in 1943 op het pad van de bijna afgestudeerd bioloog Jan Kloos. Het smoorverliefde stel ging samen verder in het verzet. De liefde bleek een uitstekende dekmantel om de bezetters lang te misleiden en zij waren betrokken bij de inlichtingen groep Albrecht. Diet en Jan trouwden op 22 november 1944. Zestien dagen later werden zij opgepakt in het huis van Jan aan de Nieuweweg 40. Diet werd stevig verhoor en na enkele weken vrijgelaten. Jan werd op 30 januari 1945 door de nazi's in Amsterdam gefusilleerd. Diet werd na de oorlog een internationaal gewaardeerde en geëerde zangeres. Diet Kloos overleed op Goede Vrijdag 3 april 2015, onder de klanken van het ‘Erbarme dich’ uit de Mattheüspassie.
De afscheidsbrief van Jan heeft ze altijd bij zich gedragen, net als de ring en het medaillon met zijn foto’s. Zijn naam bleef zij - als weduwe van haar grote liefde - altijd dragen. Op begraafplaats de Essenhof komen de namen van Jan en Diet samen. Dinsdagmorgen 14 mei 2024 zal het Jan Kloos en Diet Kloos Barendregtpad worden onthuld.
Bericht onthulling pad:
Op 14 mei 1940 zag de 16-jarige scholiere van het gymnasium Dientje Barendregt vanuit Dordrecht het bombardement op Rotterdam en besloot in verzet te komen, later in de oorlog met haar geliefde echtgenoot Jan Kloos.
Eind 1944 werden beiden door de Duitse bezetter opgepakt en overgebracht naar de strafgevangenis in Utrecht. Diet kwam na enkele weken vrij, Jan werd na zware verhoren gefusilleerd.
Na de oorlog behield Diet niet alleen de naam van Jan, maar ze droeg ook haar trouwring en koesterde de laatste brief van Jan uit de gevangenis met als laatste zin: ‘zing en wees gelukkig’.
Zij werd een gevierd Oratoriumzangeres en ontving in 2017 postuum de Yad Vashem onderscheiding.
Tijdens bijeenkomst in de Thuredrith aula spreekt prof.dr. Paul Sars (Radboud Universiteit Nijmegen) over Diet en Jan en geeft Hans Berrevoets een toelichting op de realisatie van het straatnamenbord.
De onthulling van het straatnamenbord vindt plaats door Hans Berrevoets en een leerling van het Johan de Witt-gymnasium, de oude school van Diet waar zij in 1942 eindexamen deed.
zie ook: www.dietkloos.nl
nadere informatie: Peter Barendregt, oud-docent Johan de Witt-gymnasium