Dordrecht heeft geen 1.000 maar meer dan 2000 monumenten
DORDRECHT - Wie de internetsite van de organisator van de Dordtse Open Monumentendagen raadpleegt leest daar dat Dordrecht ongeveer duizend monumenten heeft. Uit een onderzoek van historisch Documentatie- en Kenniscentrum Augusijnenhof blijkt dat dit er maar liefst meer dan tweeduizend zijn.
Voor een deel is deze mistelling terug te voeren naar de manier waarop de stad haar monumenten vastlegt en hoe dat wordt geïnterpreteerd. Ieder monument heeft een registratienummer. Zo worden bijvoorbeeld de huizen op en rond de Rozenhof onder vier nummers en één collecieve beschrijving geregistreerd. Er staan echter een kleine zeventig panden, die ieder voor zich de status van een rijksmonument hebben. Alle 253 huizen in het voormalig tuindorp Mauvebuurt in Krispijn zijn stuk voor stuk een gemeentelijk monument. Ze worden echter onder één monumentnummer beschreven en daarom ten onrechte geteld als één monument. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen, zoals complete blokken huizen in de negentiende eeuwse schil.
Database Dordtse monumenten vernieuwd
In 2009 was Dordrecht de eerste stad in Nederland, die haar monumenten in een database op het internet presenteerde. Na veertien jaar in gebruik te zijn geweest, was deze door vrijwilligers van het Augustijnenhof gebouwde monumentendatabase technisch achterhaald, waardoor ze volledig moest worden herbouwd. De Dordtse database verdiende het om hernieuwd terug te komen op het internet, niet in de laatste plaats vanwege de ruim 5.000 schiterende foto’s die Fokko van der Straaten van de rijksmonumenten heeft gemaakt en de enorme hoeveelheid additionele informatie. Deze nieuwe database is te raadplegen via de weblink www.dordtsemonumenten.nl.
Historische informatie
De historische informatie in de database gaat beduidend verder dan in andere steden gebruikelijk is. Zo is er door het Augustijnenhof jarenlang archiefonderzoek naar de monumenten gedaan, die zowel voor de bewoners als voor (bouw)historici waardevol is. Er zijn verwijzingen naar publicaties in de database te vinden, maar ook de geschiedenis van panden die over een monumentenschildje met een zogenaamde QR-code beschikken. Zonder voor het pand te staan kan die geschiedenis via de database worden uitgelezen.
Daar komt bij dat er in die veertien jaar niet alleen honderden gemeentelijke monumenten zijn toegevoegd, maar ook beeldbepalende panden. In de monumentendatabase kan op verschillende manieren worden gezocht. Bijvoorbeeld op bouwstijl, bouwperiode, architect, op vrije tekst en veel meer.
Gratis monumentenschildje
Om bewoners van monumenten te stimuleren zich in de geschiedenis van hun huis te verdiepen, stelt het Augustijnenhof 25 monumentenschildjes met een QR-code gratis beschikbaar. Via die QR-code is dan de bouw- en bewoningsgeschiedenis van het huis uit te lezen. Die geschiedenis wordt uitgezocht door onderzoekers van het Augustijnenhof. Bij grote belangstelling wordt er geloot. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op e-mailadres monumentenschildje@augustijnenhof.nl