Kronkelaar in Dordt Centraal ,,Onderzoek naar werk RTV Dordrecht

26 mei 2010

DORDRECHT - Het werk van de organisatie RTV Dordrecht wordt op verschillende manieren gevolgd. Het laatste bericht, dat vandaag in Dordt centraal staat: Het Commissaris van de media kijkt naar het werk van RTV Dordrecht kijkt. De kernvraag Is het legaal of illegaal om Dordtse gemeenteraadsleden mediatraining te geven of niet?  Althans als het bezoek zo wordt opgevat.

Een woordvoerder van het bestuur van RTV Dordrecht zegt nog geen bericht te hebben ontvangen van het Commissariaat van de media. ,,Het is ons bekend dat raadsleden komen kennis maken met RTV Dordrecht. Ik zie het als een werkbezoek. Dat is heel gebruikelijk toch en daar kan niets op tegen zijn..”

De columnist Kronkelaar schrijft dat in zijn rubriek in Dordt centraal over RTV Dordrecht:

,,Weet u hoe u zich voor een televisiecamera moet gedragen? Je zou denken dat je dan gewoon jezelf moet blijven en naar eer en geweten de vragen moet beantwoorden. Maar zit je per ongeluk in de politiek, dan moet je ook leren hoe je een rolletje speelt, de juiste snuit bij het verkeerde verhaal trekt en vooral dat je geen antwoord moet geven op een vraag, maar die vraag alleen maar moet gebruiken als opstapje om je eigen boodschap te verkondigen. Dat heet mediatraining.

Zo’n training wordt doorgaans voor veel geld gegeven door voormalige televisiegrootheden. Maar de lokale omroep RTV Dordrecht bespaart de nieuwe gemeenteraad die kosten, want alle raadsleden mogen in twee sessies helemaal voor niets in de Dordtse studio komen leren hoe ze zich voor een camera moeten gedragen. In een openbare brief werden de raadsleden uitgenodigd en bij de behandeling er van, afgelopen week, is dat cadeautje zonder enige wanklank in dank aanvaard.

Geïnspireerd door lokale grootheden zullen ze ongetwijfeld boven zichzelf uitgroeien. Meneer Ed, die er hoofdredacteur en directeur is, zal de raadsleden ongetwijfeld vertellen dat ze geen kleding met fijne streepjes of ruitjes moeten dragen. Dat kan bij die oude, analoge spulletjes waarmee ze bij RTV Dordrecht werken, namelijk zorgen voor een bibberend beeld. Als ze zeker willen zijn om nooit bang over te komen, zeggen de raadsleden meteen een paar ton voor nieuw, digitaal spul toe.

De politiek redacteur, die de gemeenteraad elke dinsdagavond kritisch moet bevragen in een door diezelfde raad betaald programma, blijkt volgens de uitnodiging van de lokale omroep mee te spelen in ‘het rollenspel’. Over de onafhankelijkheid van het clubje had ik al zo mijn twijfels, maar dit begint toch zorgwekkende vormen aan te nemen.

Natuurlijk kun je zeggen dat RTV Dordrecht creatief is en nieuwe wegen bewandelt. Navraag bij het Commissariaat voor de Media leert me dat het ‘een unicum is’. De dame aan de andere kant van de lijn bezwoer me dat het ‘ethisch niet kan’ en in elk geval in strijd is met de beginselen van goed bestuur en integriteit. Op mijn vraag of die beginselen ook gelden voor zo’n omroepje en of het nou legaal of illegaal is, zei ze me toe het te onderzoeken.

Bij de overkoepelende club van lokale omroepen, de OLON, reageerden ze al net zo: “Een unicum ja, maar dit kan ethisch echt niet”. Als ze er ook actie tegen gaan ondernemen, kom ik er nog bij u op terug. In de tussentijd ga ik RTV Rijnmond de suggestie doen om de Statenleden van Zuid-Holland gratis mediatraining te geven. De subsidiegever zal er ongetwijfeld blij mee zijn. Of denken ze daar beter na ?

Na de verkiezingen van 9 juni kunnen de leden van de nieuwe Tweede Kamer wellicht ook terecht bij de NOS. Op deze manier kunnen publieke omroepen weer eens wat terug doen voor al dat subsidiegeld dat ze jaarlijks opstrijken. Als het lukt mag RTV Dordrecht zich een heuse trendsetter noemen. Het is alleen te hopen dat er niet meer gedoe komt over belangenverstrengeling, ethiek, integriteit of geloofwaardigheid." Aldus Kronkelaar                  

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.