Dordrecht zet aanpak illegale kamerverhuur door

11 juni 2010

DORDRECHT -De gemeente Dordrecht mag de huiseigenaar die zonder vergunning zijn pand in kamers verhuurt een dwangsom opleggen. De manier waarop Dordrecht de illegale kamerverhuur aanpakt is correct. Dat geldt ook voor de inspecties in de woningen. Dat heeft de Raad van State bevestigd in een hoger beroep dat was aangespannen door de eigenaar van een woning aan de Markettenweg. Nu ook de hoogste rechter zich heeft uitgesproken over de Dordtse aanpak, wil het college verder op deze weg.

De Raad van State was gevraagd om een oordeel in kort geding, maar heeft gelijk de gehele zaak beoordeeld. In april stelde de rechtbank in Dordrecht de gemeente in deze en drie vergelijkbare zaken in het gelijk. De Raad van State stelt de gemeente Dordrecht op alle punten in het gelijk. Zo stelt de gemeente terecht de eigenaar verantwoordelijk voor de kamerverhuur, ook al verhuurt hij het pand aan een uitzendbureau dat er bewoners voor zoekt.

Vergunning

Voor het in kamers verhuren van zelfstandige woonruimte is een vergunning vereist. Dordrecht heeft daarbij als voorwaarde opgenomen dat niet meer dan 5 procent van de huizen in een straat in kamers wordt verhuurd. Daarnaast is bij meer dan 4  bewoners een gebruiksmelding of -gebruiksvergunning verplicht. De Milieudienst Zuid-Holland Zuid voert in opdracht van de gemeente regelmatig controles uit op illegale kamerverhuur. In sommige gevallen kunnen eigenaren alsnog een vergunning verkrijgen. Dat was bij de Markettenweg niet mogelijk vanwege de 5-procentsnorm.

Wijkbezoek

De gemeente is tevreden met de uitspraken. ,,Het is een belangrijk signaal dat ook de Raad van State onze aanpak goedkeurt”, zegt wethouder P.H. Sleeking. ,,Het college kiest voor een strenge aanpak van huisjesmelkers. Binnenkort komt er een speciale projectgroep (taskforce), die aan de slag gaat met een integrale aanpak van de problematiek rond de huisvesting van arbeidsmigranten en de overlast die in de wijken aanwezig is als gevolg van overbewoning.’’

Burgemeester A.A.M. Brok en de wethouders Sleeking en Reynvaan hebben donderdagmiddag een bezoek gebracht aan het ‘vierkant’ in Oud-Krispijn, een buurt waar veel kamerverhuur voorkomt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.