Toch herdenkingsbijeenkomst voor Dordtse dodenherdenking

20 april 2011
Toch herdenkingsbijeenkomst voor Dordtse dodenherdenking

DORDRECHT - Voor de dodenherdenking van  woensdag 4 mei zal toch een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd worden. Dordtse kerken hebben de handen ineen geslagen voor een korte, plechtige samenkomst die voor iedereen toegankelijk is.  

Dat gebeurt tussen 18.45 uur tot 19.15 uur in het gebouw van de Christelijk Gereformeerde kerk/Centrum (hoek Singel/Dubbeldamseweg).

De kerkenraad van de kerk in het centrum heeft maandag, op advies van de eigen predikant  ds. J.M.J. Kieviet, besloten om de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) de ruimte te geven om een herdenkingsbijeenkomst mogelijk te maken.

Deze stichting is  lid van het Platform Stedelijke Herdenking, Namens de stichting coördineert historicus/advocaat Pieter Verhoeve het inhoudelijke programma.

Ds. C.A. Streefkerk (Ontmoetingskerk), ds. A.J. van Zuijlekom (Kandelaarkerk), voorganger W.Grandia (Jozua) en de coördinator van centrum de Buitenwacht, R.Bansberg  hebben reeds  medewerking toegezegd. Hans Berrevoets, voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking, maakt dit op verzoek van een aantal betrokkenen bekend.  ,,Formeel werd vorige week bekend gemaakt, dat de jaarlijkse interreligieuze herdenking was geschrapt, dus dat voor de eerste sinds 1946 geen herdenkingsmoment was voor de dodenherdenking. De Raad voor levensbeschouwing, die de herdenking vorig jaar met de Buitenwacht droeg, had zich opgeheven. Het bestuur van de Buitenwacht stelde daarna nog eens vast dat voor de vieringen van de laatste jaren geen draagvlak meer was. De Raad van Kerken zag geen mogelijkheden voor 2011, maar wil voor 4 mei 2012 wel het initiatief nemen voor een breed overleg over weer een vaste herdenkingsbijeenkomst.”, aldus Hans Berrevoets.

Woordvoerder namens de stichting (RID), Pieter Verhoeve, is zeer dankbaar voor de mogelijkheden op korte en langere termijn. Hij heeft zich namens de stichting ingezet om toch ook dit jaar een herdenkingsbijeenkomst mogelijk te maken. ,,Na de bijeenkomst in het kerkgebouw heeft een ieder de gelegenheid zich aan te sluiten bij de stille tocht, die om half acht vanaf het Oranjepark vertrekt richting herdenkingsmonument bij het Sumatraplein. Ik vind het van groot belang, dat de in 1946 begonnen traditie voor onze Dordtse dodenherdenking behouden is gebleven. De plechtigheid heeft een christelijk karakter, maar uitdrukkelijk is de hele bevolking welkom.”

Toelichting
Hierdoor blijft een in 1946 begonnen traditie behouden, dat er altijd voor de algemene dodenherdenking in Dordrecht een voor iedereen toegankelijke dienst is. Vorige week werd op 13 april door de gemeente in de eigen openbare publicatie - in het 4 mei programma - meegedeeld, dat de bijeenkomst was gestopt. 

De stichting RID – ook de aanjager van het Calvijnjaar in Dordrecht -  vroeg aan het Platform Stedelijke Herdenking om mee te denken in het vinden van een oplossing op korte termijn.

Alleen een gebouw  op loopafstand van de herdenking op het  Sumatraplein zou in aanmerking kunnen komen.

De kerkenraad van de Chr. Gereformeerde Kerk was bereid om op zeer korte termijn  de stichting  het vertrouwen te geven en de ruimte.  Hierop volgde spoedoverleg tussen een aantal partijen, waarbij het Platform stedelijke herdenking een sleutelrol vervulde. Uiteindelijk bleek het mogelijk te zijn om toch tot een herdenkingsbijeenkomst te komen. Een  onderdeel van de bezinning op 4 mei zal aandacht zijn voor psalm 43.

De Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat (die op 20 april 2011 honderd jaar geleden werd geboren) had de  psalm op zijn lippen op weg naar zijn executie op 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Hij is één van de achttien doden uit het beroemde gedicht van Jan Campert.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.