Oud-leerling Ton Liefaard van Beatrixschool (Dubbeldam / Dordrecht) professor in Leiden

11 november 2012

DORDRECHT -  De 34 jarige oud-leerling van de Beatrixschool in Dubbeldam (Dordrecht) - Ton Liefaard - zal op 19 november zijn oratie houden over kinderrechten aan de Universiteit van Leiden. Dat gebeurt aan de vooravond van de internationale dag van de rechten van het kind.

De geschiedenis van de Beatrixschool is niet alleen verweven met de jonge hoogleraar. Zijn moeder Jannie Liefaard - van Dijk gaf er ook les. Zijn vader Ton Liefaard was een bekende Dordtenaar, die nog in de jaren zestig een grote bekendheid had als de Dordtse troubadeur.

(bron website universiteit Leiden)

Prof. mr. T. Liefaard

Functie:
  • Hoogleraar Kinderrechten
Expertise:
  • Kinderrechten
  • Jeugdrecht
  • Jeugdstrafrecht
  • Justitiële jeugdinrichtingen
  • (Gesloten) Jeugdzorg


 


Prof. mr. Ton Liefaard is op 15 maart 2012 benoemd als UNICEF hoogleraar Children's Rights. Sinds 1 april 2012 is hij voltijds als hoogleraar verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Achtergrond

Ton Liefaard (1978) studeerde rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en was daarna werkzaam bij het Gerechtshof Amsterdam als senior-gerechtssecretaris en bij de juridische faculteit van de VU als promovendus en docent Jeugdrecht. Hij is gepromoveerd op het proefschrift Deprivation of Liberty of Children in Light of International Human Rights Law and Standards (Antwerpen: Intersentia 2008). Van april 2008 tot april 2012 was hij universitair docent bij het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtwetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Onderzoek

In zijn onderzoek richt Liefaard zich op kinderrechten vanuit nationaal en internationaal perspectief. Eerder heeft hij onderzoek verricht op het terrein van het jeugd(straf)recht, penitentiair recht, gesloten jeugdzorg en internationale mensenrechten. Hij neemt regelmatig deel aan expertmeetings in binnen- en buitenland en verricht onderzoek voor externe opdrachtgevers, zoals het WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Onderwijs

Liefaard geeft onderwijs op het gebied van kinderrechten in de bachelor en in de Master Jeugdrecht, die in september 2012 in Leiden van start gaat. Ook begeleidt hij studenten bij het schrijven van hun bachelor- of masterscriptie en is hij verantwoordelijk voor de Honours Class: Children and crime: treatment or punishment?

Overig

Ton Liefaard is rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Amsterdam en lid van de commissie van toezicht van Amsterbaken, een justitiële jeugdinrichting in Amsterdam. Verder is hij vice-voorzitter van de redactie van het Tijdschrift voor Familie- en Jeugdrecht (Kluwer) en lid van de redactie van het Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten (Larcier, België). Ook voert hij de redactie over het in ontwikkeling zijnde SDU Commentaar Jeugdrecht. Hij verzorgt verder regelmatig postacademisch onderwijs op het gebied van jeugd(straf)recht, gesloten jeugdzorg en kinderrechten.

Publicaties

Liefaard publiceert op het terrein van kinderrechten, jeugd(straf)recht, justitiële jeugdinrichtingen en gesloten jeugdzorg. Hij is verder onder meer auteur van Tekst & Commentaar (Kluwer) en het handboek Jeugdrecht en jeugdzorg (Elsevier). Recente wetenschappelijke publicaties gaan over het adolescentenstrafrecht, participatie van jongeren in het jeugdstrafrecht en de rechtspositie van jongeren in detentie. Voor een recent overzicht zie de link hieronder.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.