Berichten uit de 'Nieuwsbrief voor de Wieldrechtse zeedijk'

01 september 2014 door Hennie van der Zouw
Berichten uit de 'Nieuwsbrief voor de Wieldrechtse zeedijk'

DORDRECHT - Uit de tweewekelijkse nieuwsbrief voor de Wieldrechtse Zeedijk haalden we vandaag uit het stuk van Omgevingsmanager Pieter Koman de volgende berichten:

Rondom restaurant Chez Heeren Jansen is de situatie, op een paar gekapte bomen na, niet veel veranderd. Voor het maken van de tijdelijke oprit in het verlengde van de Wielhovenstraat zijn de kabels en leidingen opgegraven en de ligging bepaald en vastgelegd. Er zijn ook een drietal bomen gekapt. Het stalen verblijf van de schapen is tijdelijk opgeslagen. Op maandag 1 september wordt begonnen met het aanbrengen van deze tijdelijke oprit. Dit houdt in dat het dijkvak tussen de Kamerlingh Onnesweg en het restaurant niet voor eind augustus kan worden afgesloten. Dit zal medio september worden.

Tussen de Kiltunnel en de Kamerlingh Onnesweg en tussen Spinel en de Wieldrechtse Zeedijk is al het asfalt verwijderd en afgevoerd. Het materiaal dat onder het asfalt in de wegfundatie zat is tijdelijk opgeslagen achter de Makro in een depot. Dit wordt later gebroken, gesorteerd en hergebruikt onder de nieuwe rijbaan. Op het dijkvak langs Kil IV en tussen de Wieldrechtse Zeedijk en Spinel is na het aanbrengen van de eerste zandlaag verticale
drainage aangebracht. Daarboven is in lagen zand het resterende zand aangebracht voor het realiseren van de voorbelasting. Dit zand moet tussen de 100 en 150 dagen blijven liggen om de ondergrond te laten zakken.

Voor het ophogen achter de hoogspanningsmast is ook vergunning verleend en hier wordt binnenkort zand en verticale drainage aangebracht. Nabij Spinel ligt een leiding van Air Liquide. Hiervoor moet een constructie worden aangebracht, zodanig dat de gronddruk van de dijk wordt weggenomen op deze leiding. Deze zogenaamde “overkluizing” wordt momenteel ontworpen.

Als de laatste boomstobben zijn gefreesd tussen de Kiltunnel en de Kamerlingh Onnesweg, wordt daar het laatste zand van de voorbelasting aangebracht. Hier wordt geen verticale drainage aangebracht.

Diverse mensen vragen wel eens aan mij wat dat voor zwarte grond is welke langs de dijk is verwerkt. Dit is thermisch gereinigd zand. Ook wel ATM zand genoemd. Door het reiniging proces krijgt het gele zand een zwarte kleur. Het is schoon zand wat op vele plaatsen wordt toegepast in de binnenzijden (dus de kern) van dijklichamen, ophogingen, terpen etc. Het heeft dezelfde eigenschappen als geel zand en is milieukundig gecertificeerd om te mogen worden toegepast. Afgelopen week zijn op het paardenweitje landbouwkundige metingen verricht. Deze worden verwerkt in een tweetal voorstellen. Binnenkort worden de bewoners van de Wielhovenwijk en stakeholders uitgenodigd voor een presentatie avond. Naast de voorstellen van het paardenweitje zal tevens worden ingegaan op de tijdelijke oprit van de Wielhovenstraat.

Tot nu toe lopen wij (ondanks de vertraging met de oprit Wielhovenstraat) toch voor op schema (planning) en kunnen wij eind week 42 aan de winterperiode gaan beginnen en ons gaan voorbereiden op seizoen 2015.

Pieter Koman.
Omgevingsmanager.

 

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.