Deel kade Wolwevershaven wordt vervangen

02 april 2015 door Hennie van der Zouw
Deel kade Wolwevershaven wordt vervangen

DORDRECHT - Het college stelt de gemeenteraad voor een deel van de kade van de Wolwevershaven te vervangen. Na grondige inspectie heeft de gemeente geconcludeerd dat dit deel van de kade eerder vervangen dient te worden dan voorzien was. De historische kade kan in de huidige staat geen grote belasting aan. Inmiddels heeft de gemeente beperkende maatregelen ingevoerd.

De kade van de Wolwevershaven is een historische kade van voor 1872. Wethouder Reynvaan (Stadsbeheer): ‘De oude constructie zal, zonder ingrijpen, door de slechte staat in toenemende mate verzakken en scheuren. Het college wil de kade weer voor een lange periode een prominente bijdrage laten leveren aan dit deel van de historische binnenstad. Versterken is geen optie en zal de levensduur minimaal verlengen.’ Het college heeft de gemeenteraad daarom voorgesteld de kade ter hoogte van de panden 7 tot en met 17 te vervangen. Definitieve besluitvorming door de raad volgt later dit jaar.

Maatregelen
De gemeente heeft diverse maatregelen getroffen om dit deel van de kade zoveel mogelijk te ontlasten. Zo is bodembestorting aangebracht om verdere instabiliteit te voorkomen en gelden specifieke afmeervoorschriften voor bekende schepen aan die kade als Pieter Boele en Gebr. Bever. Ook wordt dit deel van de kade tijdens een evenement als Koningsdag op 27 april zo minimaal mogelijk belast en voor een deel afgezet.

Kastanjebomen
De Kastanjebomen op de kade kunnen helaas niet blijven staan. De gemeente heeft de mogelijkheden onderzocht maar de overlevingskansen bleken zeer klein. De gemeente plaatst na vervanging van de kade nieuwe kastanjebomen terug.

Historische uitstraling
In overleg met de afdeling Monumentenzorg wordt bekeken of de met de sloop vrijgekomen oude klinkers uiteindelijk kunnen worden teruggeplaatst. Zo wordt de historische uitstraling gewaarborgd.

Werkzaamheden
De werkzaamheden worden na goedkeuring door de gemeenteraad verder voorbereid in 2016 uitgevoerd en nemen ongeveer een jaar in beslag. De kade zal die periode gedeeltelijk afgesloten zijn. De gemeente werkt - om overlast te voorkomen - zo veel mogelijk vanaf het water. Daarbij worden geluids- en trillingsarme methoden toegepast. Uit voorzorg worden inspecties uitgevoerd aan de panden aan de kade. Dat gebeurt voor, tijdens en na de werkzaamheden. Zo kan onverhoopte schade objectief in beeld gebracht worden.

Bewonersbijeenkomst
Omwonenden hebben na het voornemen van het college een brief ontvangen. Na definitieve besluitvorming worden omwonenden tijdens een bewonersbijeenkomst nader geïnformeerd over het project.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.