Ga op reis tijdens de Open Monumentendagen Dordrecht

05 september 2014

DORDRECHT -  Op zaterdag 13 en zondag 14 september stellen bijna zestig monumenten hun deuren open voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen in Dordrecht. Met het thema ‘Op Reis’ wordt extra aandacht geschonken aan vervoersmiddelen, mobiel erfgoed, reisverhalen en het rijke handelsverleden.
 
Wandel langs vroegere stoombootverbindingen, maak een ritje met de paardentram of kom op zaterdag naar de Drijf-in Bioscoop in de Wolwevershaven: op, rond en in het water vinden tijdens de Open Monumentendagen allerlei activiteiten plaats.

Bijzondere openstellingen zijn dit jaar Huis Roodenburgh, Pakhuis Stokholm, Cinema The Movies en het Gerechtsgebouw. Of neem deel aan begeleide wandelingen in het Wantijpark en Park Merwestein. Bovendien zijn in de historische binnenstad verschillende musea, concerten en tentoonstellingen vaak kosteloos te bezoeken.  
 
Muzikale wereldreis
De zondag staat traditioneel in het teken van Muzikale Monumenten. Luister naar zwoele Argentijnse tango, melancholische balkanmuziek of vrolijke jazz uit Kaapverdië en Cuba. CaboCubaJazz speelt in de Bonifatiuskerk een stevige melange van Kaapverdische blues, rumba, salsa en jazz. Maar ook andere topartiesten zetten Dordtse monumenten in het zonnetje. Geïnspireerd op haar Haïtiaanse roots vormt de Creoolse cultuur de leidraad door de muziek van Marlene Dorcena, die optreedt in het Dolhuis.

In het Stadhuis nemen het Pavadita Tango String Quartet samen met Juan Carlos Tajes de luisteraars mee naar het tango lief en leed in een prachtig theaterconcert. De landschappen van de Balkan trekken voorbij tijdens het optreden van Etnosaraj in de Trinitiatiskapel.

Tenslotte laat met een verrassende mix van fado, pop, chanson en jazz Eleonor zich van haar beste kant zien in de bijzondere setting van het West Indisch Huis. Alle vijf de concerten zijn gratis toegankelijk en vinden op zondag 14 september in elk monument drie maal plaats: om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
 
Wandelingen
Het thema ‘Op Reis’ leent zich uitstekend voor verschillende wandelingen langs statige monumenten en parken. Aangezien men vroeger op reis ging naar buitenplaatsen of parken, vinden op zaterdag 14.00 uur in Park Merwestein en het Wantijpark gratis instapwandelingen plaats. Op zowel zaterdag als zondag organiseert de VVV gratis stadswandelingen die in het teken staan van het thema.

Bovendien heeft schrijver Frits Baarda speciaal voor dit thema een unieke ‘Op Reis’ wandelroute geschreven, die de bezoeker meeneemt langs voormalige stoomveerverbindingen, stadspoorten en de havens. Deze wandeling staat beschreven in het gratis te verkrijgen programmaboekje.
 
Kijk voor het volledige programma in de gratis brochure. Deze is verkrijgbaar bij intree Dordrecht | VVV, deelnemende monumenten en culturele instellingen. Het boekje is ook online te bekijken op www.monumentenindordrecht.nl.

Foto paardentram: Fokko van der Straaten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.