Bloedproefonderzoek PFOA loopt voorspoedig

21 september 2016
Bloedproefonderzoek PFOA loopt voorspoedig

DRECHTSTEDEN - Het bloedonderzoek PFOA dat de GGD ZHZ (onderdeel van de Dienst Gezondheid & Jeugd) en het RIVM steekproefsgewijs uitvoeren onder inwoners van de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht verloopt naar tevredenheid. Van de 450 genodigden uit directe omgeving van de fabriek van DuPont/Chemours hebben zich tot nu toe ruim 300 mensen aangemeld. De afgelopen twee weken heeft een groot gedeelte van hen al bloed laten testen.

Controlegroep
Vandaag ontvangt een controlegroep van nog eens 150 mensen een schriftelijke uitnodiging om hun bloed te laten onderzoeken. Het gaat om mensen die niet in de buurt van de fabriek wonen. Zij kunnen via de website van de Dienst Gezondheid & Jeugd of telefonisch een afspraak maken voor de bloedafname. Het is heel belangrijk voor het onderzoek dat ook zij de PFOA-waarde in hun bloed laten testen. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en gratis. Na de bloedafname ontvangen zij – net als de andere deelnemers - voor de genomen moeite een waardebon van € 25,--. Deze vergoeding is een standaardprocedure van het RIVM.

Resultaten
Het steekproefonderzoek voor de controlegroep vindt plaats op 4 en 5 oktober bij de GGD Zuid-Holland Zuid in Dordrecht. Daarna gaat het RIVM alle resultaten analyseren. Mensen die hebben aangegeven hun individuele testresultaten te willen ontvangen, krijgen deze medio april 2017 per post thuis gestuurd. Dan zijn ook de overkoepelende resultaten bekend van de steekproef en van het literatuuronderzoek naar de effecten van PFOA op de gezondheid van mensen.

Onderzoek RIVM
De provincie Zuid-Holland heeft op 25 mei 2016 opdracht verleend aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het steekproefonderzoek uit te voeren. Dit naar aanleiding van het rapport ‘Risicoschatting emissie PFOA voor omwonenden’ (te vinden via rivm.nl/pfoa) dat het RIVM eind maart 2016 publiceerde. Een conclusie was dat direct omwonenden van de Chemours/DuPont fabriek in Dordrecht in de periode 1977-2002 mogelijk langdurig zijn blootgesteld aan een verhoogde uitstoot van PFOA, met als resultaat een mogelijk verhoogde concentratie PFOA in het bloed. Eén van de aanbevelingen in het rapport is om steekproefsgewijs - door middel van bloedonderzoek - te verifiëren of de PFOA-serumwaarden onder omwonenden overeenkomen met de berekeningen van het RIVM. De GGD Zuid-Holland Zuid verzorgt de bloedafnames.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.