Nieuw keurmerk voor zorg na beroerte als eerste uitgereikt in de regio ZHZ

17 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Nieuw keurmerk voor zorg na beroerte als eerste uitgereikt in de regio ZHZ

DRECHTSTEDEN - Patiënten die een beroerte hebben gehad zijn in de regio Zuid-Holland Zuid in goede handen. Dat blijkt uit een ‘ketenvisitatie’ die is verricht door het Kennisnetwerk CVA Nederland: een landelijke organisatie die zich inspant voor steeds betere zorg aan mensen na een beroerte. De afkorting CVA is een verzamelnaam voor een herseninfarct en hersenbloeding.

Na de positief verlopen toetsing, heeft het Kennisnetwerk certificaten uitgereikt aan de acht organisaties die deel uitmaken van de CVA Zorgketen Drechtzorg. Deze acht partners werken in de regio nauw samen in de zorg aan mensen met een beroerte, in de acute, revalidatie- en chronische fase. De partners zijn het Albert Schweitzer ziekenhuis; Rijndam revalidatie; de geriatrische revalidatieafdelingen van Crabbehoff (Dordrecht), Swinhove (Zwijndrecht), Waerthove (Sliedrecht) en Egmontshof (Oud-Beijerland); en de thuiszorgorganisaties Internos Thuiszorg en Aafje Thuiszorg.

Zij zorgen er samen voor dat er altijd voldoende plaatsen zijn voor mensen met een beroerte en dat de zorg na ontslag uit het ziekenhuis naadloos overgaat in het vervolg. Zij maken op vele manieren gebruik van elkaars kennis en personeel en ze onderhouden intensief contact over hun patiënten. Het achttal is als een van de eerste CVA-zorgketens in het land gevisiteerd en heeft als allereerste het nieuwe keurmerk ontvangen.

Directeur Johanna Haanstra van het Kennisnetwerk prees de deelnemers aan de visitatie. “Het is goed om jezelf een spiegel voor te durven houden, zodat je zelf kunt leren van je minder sterke punten en anderen kunnen leren van jouw sterke punten.” Er blijven altijd verbeterpunten, aldus Haanstra, want de lat komt steeds hoger te liggen. “Het was goed om te zien dat jullie keten allerlei verbeterpunten al zelf actief heeft opgepakt.”

De CVA-keten in de regio bestaat al tien jaar. “Wij waren een van de eerste CVA-ketens in het land en zijn de grootste in patiëntaantallen”, vertelt ketencoördinator Anne Klaassen. “We weten elkaar goed te vinden. Daardoor hebben wij al een sterke structuur staan. We waren dan ook enthousiast om als eerste deel te nemen aan dit nieuwe keurmerk.” Drie ketens in het land zijn afgelopen jaar gevisiteerd. Haanstra: “Op hun beurt helpen zij ons weer om dit instrument verder te ontwikkelen. We kunnen de zorg alleen verbeteren met elkaars hulp."

Op de foto bij de uitreiking vanlinks naar rechts: Janet Vos (manager Drechtzorg), Anne Klaassen (coördinator CVA Zorgketen Drechtzorg), Gerda Korpel (afdelingshoofd Neurologie Albert Schweitzer ziekenhuis), Johanna Haanstra (directeur Kennisnetwerk CVA Nederland), Paul van Veldhuijzen (manager wonen, zorg en behandeling Swinhove Groep), Neli Soares (algemeen manager Internos) en Lies Bonsang (namens de patiëntenbelangenvereniging Hersenletsel.nl).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.