Binnen 15 jaar renovatie of vervanging verwacht van Wantijbrug en Merwedebrug richting Papendrecht

10 juli 2017
Binnen 15 jaar renovatie of vervanging verwacht van Wantijbrug en Merwedebrug richting Papendrecht

DORDRECHT - De verwachting is dat de Dordtse Wantijbrug en de Merwedebrug naar Papendrecht de komende 15 jaar gerenoveerd of zelfs vervangen moeten worden. Dat blijkt uit een onderzoek naar het  onderhoud van 70 strategische bruggen, dat  Minister Schultz van Haegen (infrastructuur) heeft laten uitvoeren. Er is gekeken naar de constructieve veiligheid en naar uitgesteld en achterstallig onderhoud. Vandaag, 10 juli, heeft de minister hierover de Tweede Kamer geïnformeerd. Er is overigens geen gevaar voor de veiligheid. “Voor geen van de bruggen zijn er aanwijzingen gevonden dat de brugconstructie op korte termijn zal bezwijken. Er zijn dus geen aanpassíngen aan het gebruik nodig”, stelt het rapport.

De aanleiding voor het onderzoek is de onverwachte sluiting voor zwaar verkeer van de Merwedebrug bij Gorinchem vorig jaar, voor een bepaalde tijd. Hier waren haarscheurtjes in de draagconstructie ontdekt. In het rapport wordt gesteld dat het om een kort onderzoek gaat. Voor onder andere de Dordtse bruggen volgt nog een uitgebreide, meer ingewikkeldere berekening, die meer tijd vergt. De verwachting is dat er binnen 15 jaar maatregelen getroffen moeten worden voor de constructieve veiligheid. Dat kan zijn het versterken van de bruggen, of in het uiterste geval vervanging.

Uitgesteld en achterstallig onderhoud
Hiernaast is bij de Merwedebrug naar Papendrecht uitgesteld onderhoud vastgesteld. Bij de Wantijbrug gaat het om achterstallig onderhoud van € 207.000, -. De achterstallige werkzaamheden zouden geen invloed hebben op de levensduur of de veiligheid van de brug. “Achterstallig onderhoud wordt direct aangepakt indien dit noodzakelijk is voor het veilig blijven functioneren van de netwerken. De maatregelen om het overige achterstallige onderhoud weg te werken, zijn in de  onderhoudsprogrammering voor de komende periode opgenomen”, stelt het rapport.

Uit eerdere informatie in november 2016 kwam naar voren dat de Nederlandse infrastructuur internationaal gezien, hoog scoort. Er is de laatste jaren meer aandacht voor beheer en onderhoud van de infrastructuur, omdat een groot deel hiervan er inmiddels weer lang ligt. Verder wordt gesteld dat het toenemende (zware) verkeer tot hogere belasting leidt dan waar bij de bouw rekening mee is gehouden. Hierdoor zijn renovaties/vervangingen eerder nodig.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.