Ruim 500 laaggeletterden aan de slag met Taaltrainingen

27 september 2017 door Hennie van der Zouw
Ruim 500 laaggeletterden aan de slag met Taaltrainingen

DORDRECHT - Ruim 500 laaggeletterden zijn in de afgelopen maanden met 150 getrainde taalvrijwilligers aan de slag gegaan met het nieuwe aanbod aan taalcursussen. In alle wijken in Dordrecht kunnen sinds begin dit jaar laaggeletterde inwoners terecht bij speciale taalpunten voor trainingen en cursussen. Deze zijn te vinden in wijkcentra, kerken, basisscholen en de bibliotheek. De zes aanbieders van taalonderwijs - Bibliotheek AanZet, MEE Drechtsteden, ROC Da Vinci, PRAGO, Taalclub en NLeducatie – verzorgen deze taaltrainingen op maat.

In Dordrecht wonen naar schatting ongeveer 17.000 laaggeletterden. Wethouder Peter Heijkoop: "Tweederde van de laaggeletterden is geboren en getogen in Nederland. De schaamte voor het niet kunnen lezen en schrijven is groot. Er wordt daarom weinig over gesproken en dat is jammer. Want lezen, schrijven en omgaan met een computer heb je hard nodig om je staande te houden in onze samenleving. Daarom ons uitgebreide aanbod aan trainingen en cursussen in alle wijken van de stad. En daarom ook mijn oproep aan mensen in de directe omgeving van laaggeletterden om hen aan te sporen deze trainingen te gaan volgen!"

Taal werkt!
De Drechtsteden hebben in 2016 afgesproken om samen laaggeletterdheid aan te pakken. In alle Drechtsteden zijn inmiddels taalpunten te vinden waar inmiddels zo'n 900 mensen lessen volgen. Naar schatting zijn er in de Drechtsteden bijna 33.000 mensen laaggeletterd. In de aanpak is bijzonder veel aandacht voor mensen met een beperking. In deze groep zijn de problemen met laaggeletterdheid het grootst. Omdat de groep laaggeletterden heel divers is, wordt aan het eind van dit jaar geëvalueerd of het aanbod voldoende is.

De Drechtsteden werken nauw samen met de landelijke Stichting Lezen & Schrijven. Deze Stichting heeft voor de Drechtsteden een projectleider aangesteld.
Meer informatie: www.taalonderwijsdrechtsteden.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.