Gemeente plaatst aanvraag SIPOR niet op 'Plan van Scholen'

01 juni 2018 door Hennie van der Zouw
Gemeente plaatst aanvraag SIPOR niet op 'Plan van Scholen'

DORDRECHT - De Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond (SIPOR) heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor het stichten van een tweede islamitische basisschool in Dordrecht. Het college van B&W adviseert de gemeenteraad de aanvraag van SIPOR niet te honoreren. Hierdoor wordt de aanvraag niet geplaatst op het Plan van Scholen 2019-2021.

Het belangrijkste argument om de aanvraag niet op het Plan van Scholen te plaatsen is dat de prognose van SIPOR niet aannemelijk maakt dat er binnen 5 jaar voldoende leerlingen op de nieuwe school zijn (260 leerlingen).

Het Ministerie van Onderwijs zal, mede op basis van het standpunt van de gemeenteraad, uiteindelijk besluiten of de school in aanmerking komt voor bekostiging. Dit besluit wordt uiterlijk 1 januari 2019 genomen.

Spirea
De huidige islamitische school in Dordrecht (IKRA) telde op 1 september 2017 407 leerlingen. Sinds 2010 is de school gevestigd aan de Spirea. Als gevolg van de leerlingengroei zijn in 2013 drie lokalen in de naastgelegen gymzaal in gebruik genomen. Vanwege de ligging naast het spoor en N3 mag de school maximaal 425 kinderen op deze locatie huisvesten.

Eerdere aanvraag
Begin 2017 heeft SIPOR ook een aanvraag ingediend voor opname van een tweede islamitische school in het Plan van Scholen. Op 19 december 2017 heeft de gemeenteraad besloten de aanvraag niet te honoreren. Daarop heeft SIPOR administratief beroep ingesteld bij de Minister van Onderwijs. De Minister heeft op 23 april 2018 laten weten het beroep ongegrond te verklaren en daarmee niet in te stemmen met een tweede islamitische basisschool in Dordrecht.

Doordecentralisatie
Eind 2017 hebben gemeente en schoolbesturen besloten tot doordecentralisatie van de onderwijshuisvesting. In de loop van 2018 zal de verantwoordelijkheid voor de schoolgebouwen worden overgedragen van gemeente naar gezamenlijke schoolbesturen. De gemeente heeft bij de schoolbesturen aangedrongen op een oplossing voor de uitbreiding van IKRA.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.