Premièrefilms met Oscar-kansen bij The Movies

29 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Premièrefilms met Oscar-kansen bij The Movies

DORDRECHT - Het aftellen naar de Oscar-uitreiking op 24 febr. gaat door. Deze week gaan wederom kanshebbers in première.  Green Book behandelt een onderwerp dat de afgelopen jaren sterk in beeld is geweest in Oscar-films: de ongelijkheid tussen blank en zwart in Amerika.
 
In het Amerika van 1962 zoekt de zwarte pianist Don Shirley een lijfwacht voor zijn tournee door de zuidelijke (“blanke”) staten. Hij komt in contact met Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen gaan ze op reis aan de hand van een speciale reisgids: “The Green Book”, die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Die reis gaat niet zonder incidenten, onderlinge conflicten en angstige situaties. Ook al hebben ze volstrekt tegengestelde persoonlijkheden, het wordt al gauw duidelijk dat ze hun verschillen aan de kant moeten zetten om veilig thuis te kunnen komen. Zo groeit een bijzondere vriendschap (5 Oscarnominaties)

Capharnaüm is een film die door festivalbezoekers over de hele wereld in het hart wordt gesloten. Het speelt zich af in Beirut, de hoofdstad van Libanon waar heel veel Syrische vluchtelingen wonen in slechte omstandigheden. Eén van hen is de 12-jarige Zaïn. Hij heeft zijn ouders voor de rechter gesleept, omdat zij hem nooit op de wereld hadden mogen zetten. Een zware kindertijd aan de rafelranden van het bestaan ontvouwt zich. Maar ook één waar liefde, overlevingsdrang en zorgzaamheid het verschil maken. Een meeslepende inkijk in een wereld achter de krantenkoppen. Genomineerd voor de Oscar Beste Buitenlandse Film.

De derde première komt uit Frankrijk: Climax. Het is een hyperenergieke, uitzinnige film over een repetitie van een dansersensemble op tournee. Als duidelijk wordt dat iemand LSD in de sangria heeft gemengd, loopt het helemaal uit de hand. Sexy, decadent, ontluisterend en aanstekelijk zien we hoe de groep met zichzelf om gaat. Fantastische, fysieke dans, een kleurrijke, energieke cameravoering en een dampende soundtrack maken het kijken tot een overrompelende filmbeleving. Prijswinnaar op het Filmfestival van Cannes 2018.

Om alvast te weten:
Za 16/2: het 6e Cinedordt Oscar-gala, een feestelijke, muzikale  avond rondom de verrassingsvertoning van een potentiële winnaar. Met support voor de Crabbehoeve.
Zo 24/2: Oscarzondag, een zondagprogramma vol Oscarwinnende films dompelt je onder in fantastische cinema.

Voor info en vertoningstijden, check www.themoviesdordrecht.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.