Boom wordt verplaatst voor te bouwen tankstation als onderdeel van project Dordtse Mijl

04 februari 2020
Boom wordt verplaatst voor te bouwen tankstation als onderdeel van project Dordtse Mijl

DORDRECHT - Begin deze week verplaatst de gemeente een grote plataan. Dit is onderdeel van het project De Dordtse Mijl. Op de plek waar de boom nu staat, komt straks het nog te bouwen nieuwe tankstation. De omgeving van de Laan der Verenigde Naties en de Dokweg wordt flink aangepakt en de verplaatsing van het tankstation is daar een onderdeel van.

De boom wordt ongeveer 15 tot 20 meter naar de groenstrook naast de Laan der Verenigde Naties verplaatst. Op deze plek krijgt de boom meer ruimte om ook in de toekomst te kunnen groeien.

Dordtse Mijl
De kwaliteit van de omgeving van de Laan der Verenigde Naties en de Dokweg verbetert in het project Dordtse Mijl. Iedere dag rijden tienduizenden mensen met de auto, fiets of trein de stad in via de Laan der Verenigde Naties en de Dokweg. Het gebied tussen de zeehaven en de binnenstad is daarmee de belangrijkste stadsentree van Dordrecht.

Ontwerp
Met bewoners en bedrijven die dagelijks gebruik maken van het gebied van de Dordtse Mijl, is nagedacht hoe het gebied verbeterd kan worden. Met hun ideeën en wensen is een ontwerp gemaakt. Om een indruk te krijgen van wat je straks ziet als je over deze weg rijdt, is er een animatiefilm gemaakt. (zie onderaan het artikel)

Voor het nieuwe ontwerp verandert het volgende:
• groot wegonderhoud: nieuw asfalt op de weg
• een duidelijke indeling van de weg
• meer zicht op de rivier door verplaatsing van het tankstation
• beter gebruik van de rivieroever bij het huidige tankstation
• een betere verbinding voor fietsers en voetgangers tussen de Laan der Verenigde Naties en de Dokweg met de binnenstad

De werkzaamheden voor het project Dordtse Mijl zijn opgedeeld in drie deelprojecten:

Parkweg
De weg tussen de zeehaven en de binnenstad krijgt een nieuwe asfaltlaag. En een nieuwe indeling met smallere rijbanen en een smalle middenberm.
Door smallere rijbanen krijgt de weg veel minder asfalt dan nu. Dat biedt ruimte voor bomen in de bermen langs de weg.

Rivierenpark
De oude locatie van het tankstation (Dokweg) wordt samen met het naastgelegen groengebied heringericht tot een rivierenpark.
Het rivierenpark richt de gemeente anders in. Dat maakt het gebied langs de waterkant aantrekkelijker voor ontspanning en vermaak. Het tankstation gaat naar een andere plek. Hierdoor kunnen voorbijgangers straks beter de rivier zien.

Voorbijgangers kunnen de ruimte die ontstaat aan de oever gebruiken als rustplaats. Het biedt ook een mooie recreatieplek voor bewoners uit de binnenstad en Krispijn.

Onder de bruggen
Het gebied onder en rond de bruggen is een belangrijke schakel tussen de binnenstad en het Dordtse Mijl-gebied.
De nieuwe situatie is ook beter voor voetgangers. Dit komt door het verbeteren van zichtlijnen en het verbreden van voetpaden. Daarnaast plaatst de gemeente meerstammige bomen. Waardoor er een beter evenwicht ontstaat tussen het  'groen' en 'grijs'. 

Verplaatsing van het tankstation
De verplaatsing van het tankstation is een vierde onderdeel van het project. Dat voert de eigenaar van het tankstation uit.

Het tankstation aan de Dokweg krijgt een andere locatie. Hierdoor kunnen voorbijgangers straks beter de rivier zien. De oever langs de rivier wordt groter. Het tankstation is een LPG-verkooppunt. Dit is belangrijk voor de vastgoedontwikkeling in en rondom het gebied in de toekomst.

Het tankstation gaat naar een nieuwe locatie bij de Mijlsehaven en de Van der Weesloods. Bij het ontwerpen van het nieuwe tankstation is de omgeving rondom meegenomen. Zo komen er op de nieuwe locatie extra bomen en een nieuw verbreed fietspad. Alle gebouwen van het nieuwe tankstation passen straks onder één luifel. De logo's en kleuren van het merk zijn minimaal zichtbaar.

Het tankstation is een pleisterplaats. Je kunt er tanken en een kop koffie of lunchbroodje nuttigen. De eigenaar van het tankstation, Kemper en Van Twist, laat de bouw uitvoeren. Dat is waarschijnlijk tussen januari en eind juni 2020.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.