Voormalig topambtenaar Dick Verheijen pleit voor meer trots en bevlogenheid voor Energiehuis en Lentink-beeld

29 februari 2020
Voormalig topambtenaar Dick Verheijen pleit voor meer trots en bevlogenheid voor Energiehuis en Lentink-beeld

DORDRECHT -De hoofdgebruikers van het Energiehuis aan de Noordendijk zoals Kunstmin en Bibelot moeten meer gemeenschappelijk gaan dromen over mogelijkheden in de toekomst.

De situatie in het cultuur- en podiumhuis van de stad bestaat nu teveel uit drie gescheiden werelden.

Voormalig topambtenaar van de gemeente Dordrecht, Dick Verheijen, hield hier vandaag een pleidooi voor in het radioprogramma Studio De Witt van RTV Dordrecht.

Volgens Verheijen, die 37 jaar de gemeente Dordrecht in allerlei rollen diende - vooral als directeur , - vindt dat het Energiehuis een topvoorziening is op landelijke schaal.  ,,Het behoort tot de top drie", aldus Verheijen tot presentator Ben Corino.

Verheijen  vindt dat alleen het energiehuis teveel in het nieuws is door gesprekken over de exploitatie De inkomsten en uitgaven komen moeilijk in evenwicht ook omdat er verschillende Kapteins op het schip Energiehuis een belangrijke rol spelen.

. ,,Het gaat mij om een bundeling van krachten tussen de gebruikers zoals poppodium Bibelot en Kunstmin. Hoe mobiliseer je energie? Het gaat allereerst om bevlogenheid. Dat is de opdracht. In Bibelot hebben we in het Energiehuis een klasse podium", aldus de voormalige directeur kunsten en binnenstad, die graag het woord trots hanteert.

Trots

In de uitzending kwam ook trots op Dordrecht langs  waarbij de topambtenaar van weleens een actievere rol ziet weggelegd voor de locale overheid. De politiek zegt nu vaak het allemaal aan de stad over te laten, maar volgens Verheijen draagt de overheid ook een verantwoordelijkheid.

Verheijen wil dat de gemeente zich duidelijker moet uitspreken voor het nieuwe achttien meter hoog beeld langs de rivier, dat Gerhard Lentink wil maken.  Buiten Dordt heeft Lentink op verschillende plaatsen voor beeldbepalende kunst gezorgd tot in Zuiud-Afrika toe. In Wageningen is hij toonaangevend in het museum het Depot.

De topambtenaar zegt: over de lokatie voor het beeld: ,,Op deze punt aan de rivier moet je echt uitpakken. Dat mag geen onsje minder zijn. Het lijkt er bij de gemeente soms te veel op, dat de politiek het aan de stad wil overlaten ook in dit geval. Ik vind dat de gemeente een prominentere rol moet spelen.  Laat die bescheiden houding eens varen. De plek voor het beeld  is van grote symbolische waarde." 

Hierbij bedoelt Verheijen dat Dordrecht als stad aan het water daaraan zijn historische identiteit heeft te danken. ,,Ik hoop ook bij het beeld op een uitzichtpunt met een restaurant erbij. Het water geeft mogelijkheden."  Volgens Verheijen ontkennen we onze geschiedenis als we niet trots zijn.

Tot nu toe lijkt het erop dat de stad (via donaties en giften van bedrijven) het beeld aan Dordrecht schenkt in het kader van 800 jaar.

(eerder bericht RTV Dordrecht)

Een 18 meter hoog beeld op de kop van de Stadswerven. Een icoon eigenlijk, een soort Vrijheidsbeeld van Dordrecht. Dat is wat kunstenaar Gerhard Lentink wil maken.
Hij loopt al vijftien jaar met het idee rond, maar het begint nu letterlijk en figuurlijk vorm te krijgen in het atelier van Lentink, aan de Wijnstraat in Dordrecht.

Tekeningen, animaties en modellen van hout en metaal tonen een vrouw met een offerschaal. "Ik noemde het Choëphore, dat betekent plengofferdraagster", legt de kunstenaar uit.

Inmiddels heeft ze ook een naam: "Hanneke van Dordt. Van haar stond in de Middeleeuwen een enorm houten beeld bij de Groothoofdpoort. Ik maak haar nu van staal."

Hanneke was volgens overlevering de stadsmaagd, die waakte over de stad. "Zij brengt met de schaal een offer aan het water, waar Dordrecht zijn ontstaan aan te danken heeft."

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.