Dordtse VVD wil onnodige regels woningbouw schrappen
DORDRECHT - Als stad hebben we de ambitie en noodzaak om deze periode 4.000 woningen te bouwen. Dat is een complexe en ambitieuze opgave. Er lijkt zeker ook landelijk sprake te zijn van tendens waarbij projecten vastlopen in overdaad aan regels en gestapelde eisen. Dit maakt sommige projecten onmogelijk, onwenselijk of onbetaalbaar. We zien dat we ook lokaal (bij verschillende gebiedsontwikkelingen en andere beleidsdoelen) impliciete en expliciete aanvullende eisen worden gesteld aan woningbouw. Dit baart ons zorgen. Zorgen over de betaalbaarheid, en überhaupt de realiseerbaarheid van woningbouw.
"Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat een vleermuis meer rechten heeft dan een Dordtse woningzoekende, of dat een eis tot een groene gevel, ertoe leidt dat jongeren langer op een zolderkamer bij hun ouders moeten wonen. We moeten zorgen dat onze bouwprojecten niet vertragen, omdat andere regio’s sneller inspelen op de actuele ontwikkelingen.”
Robin Noldus, Gemeenteraadslid voor de Dordtse VVD.
Op woensdag 11 december was de landelijke Woontop, gericht op het versnellen van de realisatie van woningbouw. Op de Woontop zijn afspraken gemaakt over deregulering vanuit het Ministerie (via Programma STOER) met diverse verbonden partijen.
De Dordtse VVD wil dat het College ook lokaal werk gaat maken van het schrappen van regels en aanvullende eisen. Als we hier niet op inzetten en achterblijven bij andere regio’s, dreigt een mogelijke stilval van projecten. Doordat wij meer eisen stellen dan andere gemeenten in het land, worden projecten mogelijk onhaalbaar. “Op dit moment zijn zo’n 1.200 woningen in aanbouw en daar moeten er nog heel wat bij komen. Wat ons betreft moet Dordrecht hierin vooroplopen, en samen met partijen zorgen voor een minimale en effectieve set aan afspraken en eisen”, aldus Noldus.
Er is afgesproken op de landelijke Woontop om gezamenlijke “schrap- en verbetersessies” te organiseren met onder andere het Rijk, Bouwend Nederland, de VNG en andere overheids- en marktpartijen, waarbij zowel landelijke als lokale regelgeving wordt meegenomen. Wij willen het college dan ook oproepen zelf actief werk te maken van vermindering van additionele eisen en regels en aan te sluiten bij dit proces en ook lokaal de uitgangspunten van Programma STOER toe te passen.
Zie ook: https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/bouwberaad
Zie ook afspraak 11 op pagina 23 van de totale set aan gemaakte afspraken: https://aedes.nl/media/document/241211-woontopafspraken-bijlage-11-december-2024pdf