Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Schaakclub de Klockelaer opent donderdag 26 september nieuw seizoen met traditionele simultaan Hans Berrevoets' Schaaksimultaan Hans Berrevoets: een traditie
20sep

Schaakclub de Klockelaer opent donderdag 26 september nieuw seizoen met traditionele simultaan Hans Berrevoets

DORDRECHT -  Bij schaakclub de Klockelaer staat op donderdag 26 september weer de traditionele schaak-simultaan op het programma van Hans Berrevoets.

Hij is een bekende simultaangever die zo ook een aantal jaren aan schaakpromotie deed in winkelcentrum Sterrenburg in de aanloop naar het internationale snelschaaktoernooi.

Op de website tomsschaakboeken.nl wordt de gebeurtenis  een (schaak) feest genoemd voor deelnemers en simultaangever, waarvoor de borden om half tien op de tafels komen.

Al tien jaar fietst Hans Berrevoets naar het dienstencentrum de Klockelaer in Crabbehof  toe om zo het nieuwe (schaak) seizoen te openen.

Hij ziet het ook als toelatingsexamen voor schaakclub De klockelaer. Door zijn (duidelijke) plusscore zakt hij daarvoor elke keer en mag het een jaar daarna nog eens proberen door een simultaan te spelen om zo in een vooral vriendschappelijke en gezellige sfeer de degens te kruisen.

Het resultaat is echter niet het  doel, maar juist de ontmoeting en het contact.

De Klockelaer heeft als dagclub  zo met circa 36 leden een vaste plaats veroverd in de Dordtse en regionale schaakwereld. De deelnemers vinden altijd wel een tegenstander op eigen niveau en als dat een keertje niet zo is, blijft er altijd  een gezellige, vriendschappelijke ontmoeting te vieren.

Thuisschakers doen ervaring op of laten alleen de ontmoeting tellen met schaken als middel tot sociaal contact. Clubschakers of oud-clubschakers kunnen extra trainingsuren maken in de eigen sfeer, die zo past bij de wereld van de klockelaer-schakers.

Voordat het een tegen allen en allen tegen een is, worden de prijzen voor de verschillende competities uitgereikt. 

Jisk Liemburg - nu lid van de Willige Dame - zal voor de eerste keer als kampioen worden gehuldigd. Hij werkt met succes aan zijn come-back in de Dortdtse schaakwereld na tientallen clubloos te zijn geweest. Liemburg speelde in het verre verleden voor het viertal van het studentengenootschap Caput Ovis bij de  zogeheten teamschaakcxompetitie en was ook lid van schaakclub Groothoofd. Deze club werd in 2002 in schaakclub Dordrecht opgenomen.

Hans Berrevoets geeft de historie  altijd een plek in zijn welkomswoord en neemt ook altijd  de ruimte om schaken bij de Dordtse verenigingen de Willige Dame en Dordrecht aan te prijzen.

Hij stond in 2018 stil bij de betekenis van schaker/dichter C.Buddingh', die tot de vier zonen van Dordrecht behoorde: Buddingh' deelde met tekenaar Otto Dicke, componist Kors Monster en verzetsman Aart Alblas 1918 als geboortejaar.

Eind 2018 is door de zonen het stokje overgedragen aan de dochters van Dordrecht. Conchita Dwars is de bekende schaakster onder de dochters Ze deed zes keer mee aan het Nederlands dameskampioenschap.. Zij wordt dan ook genoemd op de website van dochters van Dordrecht.

De competitie van de dagclub de Klockelaer is al tien jaar op de voet te volgen via de website van Tom van Bokhoven: Tomsschaakboeken.nl en in oktober wordt met de nieuwe competitie begonnen.Deel dit bericht met je vrienden!