Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Schaakclub Dordrecht 1 heeft weer kans op eerste kampioenschap RSB nieuwe stijl' beeld van de schaaksport
06mrt

Schaakclub Dordrecht 1 heeft weer kans op eerste kampioenschap RSB nieuwe stijl

DORDRECHT - In de nieuwe hoofdklasse van de RSB heeft Dordrecht 1 onverwachts weer kans om de titel te pakken.

Charlois/Europoort 1 verloor onverwachts in de achtste ronde uit bij Messemaker. Dordrecht 1 maakte tegen Moerkapelle geen fout (5-3). Met nog een wedstrijd te gaan, moet Dordrecht 1 met 4,5 tegen 3.5 winnen om op 25 maart RSB-kampioen te worden nieuwe stijl.

Krimpen 1 heeft ook twaalf matchpunten uit acht ronden, maar kan Dordrecht 1 in bordpunten niet achterhalen. Charlois/Europoort staat op 11 uit 8.

In december bracht Charlois/Europoort nog achter de acht borden tegen Dordrecht een team met een gemiddelde rating van 2141.  Dat zit op het niveau van de eerste klasse landelijke (KNSB). Tegen Dordt werd zo ook een keer een grootmeester ingezet.

Dordrecht verloor net. De Rotterdammers kregen de rest van de competitie niet meer z'n keurkorps achter de borden. In totaal zette Charlois/Europoort in de promotieklasse al minstens achttien (!) verschillende spelers in.

Bij Dordrecht 1 spelen de basisspelers heel trouw hun partijen en waren maar drie spelers nodig om een achttal compleet te maken. Het eerste team RSB is ook vrijwel gelijk aan het eerste team in de landelijke tweede klasse KNSB.

Dat is mogelijk door een herstructuring van de schaakcompetities in Nederland. In een aantal delen van het land bleek het steeds lastiger om provinciale competities overeind te houden. Daarom besloot de landelijke bond ook een vierde, vijfde en zesde klasse landelijk in te stellen.

De regionale competities blijven wel.

Schaakclub Dordrecht  is betrokken bij de RSB vanaf 1931 toen de tussen bond - de schakel tussen clubs en KNSB -werd opgericht.

Vorig jaar werd dus het historische besluit genomen om de RSB-competitie en de KNSB-competitie los te koppelen van elkaar. Het kampioenschap van de RSB krijgt nu een eigen, zelfstandige waarde. In de hoogste RSB-klasse is Sliedrecht 1 nog niet gedegradeerd als het donderdag van Shah Mata 1 wint, maar de afstand tot de veilige zesde plek blijft groot en kan onoverbrugbaar worden als RSR/Ivoren Toren vrijdag minstens gelijk speelt.

De kans blijft ook aanwezig dat Dordrecht volgend seizoen twee teams in de hoogste klasse krijgt. Dordrecht 2 heeft nog kansen op promotie in de eerste klasse als het koploper Fianchetto in de slotronde verslaat en verder geen fouten maakt. Overigens: Dordrecht 3 en 4 staan in dezelfde eerste klasse op degraderen.Deel dit bericht met je vrienden!