Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Kampioenen en podiumplaatsen tijdens Nederlands Kampioenschap kunstrijden'
25feb

Kampioenen en podiumplaatsen tijdens Nederlands Kampioenschap kunstrijden

DORDRECHT - De Uithof in Den Haag was  van 21 tot en met 24 februari 2019 het toneel voor de Challenge Cup en het Nederlands kampioenschap kunstrijden. De Challenge Cup is een wedstrijd waarin jonge, aanstormende talenten in de leeftijd van 10 jaar tot de senioren de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten.

Voor de Nederlandse deelnemers stonden ook de nationale titels op het spel. De beste Nederlander in iedere categorie wordt Nederlands kampioen.

Kunstrijvereniging De Drechtsteden was met 11 rijdsters en 1 rijder vertegenwoordigd op dit kampioenschap. In nationale selectiewedstrijden en internationale ISU wedstrijden hebben de rijders de benodigde punten bij elkaar gereden om zich te kwalificeren voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap.

Nederlands Kampioene
Niki Wories woont en traint in Canada en komt in Nederland uit voor de Dordtse Kunstrijvereniging waarmee deze de regerend Nederlands Kampioene in de vereniging heeft.

De 22- jarige seniore moest het opnemen tegen Rotterdamse Kyarha van Tiel. De  korte kür wist Kyarha met een praktische foutloze sterke kür met twee punten verschil  te winnen van Niki.
In de lange kür moest Kyarha in Niki de meerdere erkennen, die een prachtige kür reed met de bekende elegantie en triple sprongen. Met een  puntentotaal van 143,40 prolongeerde Niki de titel.

Helaas is het niet gelukt om de punten te behalen voor uitzending naar het WK in Japan.

Junioren
In de categorie Junioren reed  de 14 jarige Dani Loonstra uit Barendrecht een minder sterke korte kür waarmee zij  op de 13e plaats internationaal  en  als 6e  beste Nederlandse  eindigde. Zij kon zich met de lange kür te revancheren door een bijna foutloze lange kür met diverse triples en dubbel axel te rijden. Zij eindigde hiermee als 9e internationaal en als 4e beste Nederlandse rijdster.

Dani rijdt het eerste jaar in de Junioren en het doel om tenminste bij de eerste tien te rijden is hiermee ruimschoots  gehaald.

Sophie Bijkerk (16) en Isa van Swieten eindigden op respectievelijk de  17e en 18e plaats.

Zilver voor Julia van Dijk
In de categorie Advanced Novice (veld van 24 rijdsters)  reed Julia van Dijk (13) twee sterke küren  met triple sprongen die goed waren voor  een puntentotaal van  87,24  ende 2e plaats op het podium.  In de Challenge Cup eindigde zij in het internationale veld op een mooie 9e plaats. Julia  rijdt het eerste jaar Advanced  Novice en zal volgend seizoen Junioren gaan rijden.Didier Dijkstra Nederlands Kampioen bij de Advanced Novice heren
Didier Dijkstra (14)  uit Utrecht prolongeerde dit weekend  zijn titel  Nederlands Kampioen in de categorie Advanced Novice heren. Dat hij kampioen zou worden was geen verrassing omdat Didier de enige Nederlandse heer in zijn categorie is. Dat betekent niet dat hij de titel zomaar krijgt omdat hij de enige Nederlandse deelnemer is. In diverse wedstrijden heeft hij de punten moeten behalen om zich te kwalificeren voor deelname en dat deed deze talenvolle kunstrijder overtuigend.

In de Haag liet Didier tijdens een sterk internationaal veld zien wat hij in zijn mars heeft. Met mooie dubbele en triple sprongen en snelle pirouettes behaalde hij in de korte kür een score van 28,81 en hiermee de 7e plaats in de internationale ranglijst. Tijdens zijn lange kür op Singing in the rain liet hij niet alleen zien dat hij goed kan springen en pirouettes draaien maar bleek hij ook duidelijk met veel show  zijn moeilijke elementen bijna foutloos uit te voeren. In de internationale Challenge Cup steeg hij hierdoor 1 plaats naar de 6e plek.

Met in totaal 78,90 punten kon Didier de titel  Nederlands kampioen 2019  op zijn naam schrijven.

Emilie Schop Nederlands Kampioene en Lilia Lupanova wint Challenge Cup 2019
Lilia Lupanova  (10) uit Den Haag reed in een internationaal veld van 16 rijdsters in de categorie Basic novice.  Met 10 Nederlandse rijdsters  waaronder drie clubgenootjes van Kunstrijvereniging De Drechtsteden reed Lilia  een adembenemende foutloze  kür met technisch geweldige  sprongen, mooie transities en prachtige  pirouettes. Met haar puntentotaal van 40,14  reed zij een PB en eindigde zij zeer verdiend op de 1e  plaats, waarmee zij zelfs in het sterke internationale veld de beste bleek.
Dordtse Emilie Schop (13)  reed een foutloze  kür met technisch foutloze dubbele sprongen, mooie transities en prachtige  pirouettes. Met haar puntentotaal van 35,31 reed zij een PB en eindigde verdiend als beste Nederlandse op de 1e plaats.

Josefine Boer (12) uit Oud Beijerland reed een foutloze kür en met 31,97 punten een PB en eindigde hiermee op de 6e plaats. Gabi Loonstra (10) uit Barendrecht  eindigde op de  8e plaats op dit NK.
Voor de Nederlandse deelnemers stonden ook de nationale titels op het spel. De beste Nederlander in iedere categorie wordt Nederlands kampioen.  Lilia Lupanova  heeft de Russische nationaliteit waardoor de titel Nederlands Kampioene  op naam van de Nederlandse  nummer twee kwam. Emilie Schop uit Dordrecht, clubgenote en trainingsmaatje van Lilia mag de titel Nederlands Kampioene 2019  Basic Novice dames  op haar naam schrijven.

4e plaats voor Dordtse Angel Delevaque
In de categorie Pre Basic Novice kwalificeerden Angel Delevaque en Kira van Mensvoort zich voor het NK.

De jonge kunstrijdster Angel Delevaque (7) reed een prachtige kür maar kwam twee maal ten val. Door haar prachtige presentatie en de overige sterke elementen behaalde zij voldoende punten voor een mooie 4e plaats. Kira, die getraind en gecoacht wordt door Monique Koops, reed een mooie kür en werd hiermee 6e.

De rijdsters worden  getraind door het trainersteam van Kunstrijvereniging De Drechtsteden en werd en in Den Haag  gecoacht door Marieke Ter-Kruithof , Nicole Goossens, Niki Davison, Winnie Dekker en Romy de Sterke.

Middelste foto van Didier Dijkstra © Piet van Es.
Onderste fotovan Emilie Schop © Helma Zock.
Bovenste foto van de Coaches en rijders © Helma Zock.Deel dit bericht met je vrienden!