Dutch Windmills pakt weer winst in tweede helft

01 november 2018

DORDRECHT - Het is een spannende wedstrijd geweest gisterenavond in Amsterdam tussen Apollo Amsterdam en Dutch Windmills, die redelijk gelijk opliep tot de rust. In de tweede helft nam Dutch Windmills afstand van Apollo en het duel eindigde in 81-95 in het voordeel van Dutch Windmills.

Het begint al spannend door het wachten op de tip-off. Wegens een ernstig verkeersongeval op de kruising A12 met de A2 staan de Dutch Windmills twee uur stil. Er wordt gebeld met de DBL en de bond over de vraag  of de wedstrijd überhaupt wel door kan gaan. “We waren klaar wakker en vol met energie voor de wedstrijd,” vertelt Stefan Topalovic achteraf over de goede sfeer in de bus. Uiteindelijk kan de wedstrijd een half uur later dan gepland alsnog van start gaan.

Nog een spannend element: dit is de eerste wedstrijd voor Dutch Windmills zonder co-captain en Point Guard Alec Wintering. Bij Apollo is ook groot gemis nu Jesse Markusse zijn voet heeft gebroken. Na verlies tegen Aris Leeuwarden en New Heroes is het de vraag of Apollo zich kan laten gelden tegen de debuterende Dutch Windmills. Het gemis van Alec wordt deels goedgemaakt door - zoals Geert Hammink het omschrijft- het tweekoppige monster Roel van Overbeek en Stefan Topalovic.  Volgens Topalovic neemt Shavon Coleman een deel van het leiderschap over: “Shavon is altijd al wat luider op het veld en praat wat meer dan de rest”.

De eerste punten in de wedstrijd zijn voor de Dutch Windmills, door het scorende openingsschot van Pim de Vries. Een goed begin waarbij de bezoekende ploeg steeds een stap voor blijft.  Geert Hammink noemt het een stroeve start: “Roel was degene die ons nog een beetje op de been hield”. Zo staat het 14-14 op de klok met nog 1 minuut te gaan in het eerste kwart. Er wordt gevochten in de laatste seconden en Apollo zet de stand op 19-16. Dit kan wel eens een spannende wedstrijd worden.

Deze trend zet zich ook voort in de volgende 10 minuten waarbij Apollo in de lead is, al wordt het eerste punt in dit kwart gemaakt door Dutch Windmills. Na 3 minuten staat het gelijk met 25-25 door een punt van Shavon Coleman vanwege een fout tegen hem. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd en sluiten de eerste helft af met 38-35.

De trend van de eerste punten scoren zet ook door na de rust. Halverwege de derde kwart haalt Dutch Windmills de achterstand in en brengt de stand op 49-50 in het voordeel van de Dordtenaren. Na een Time-Out, aangevraagd door coach Geert Hammink, loopt de score op bij de Dordtse club. Met nog 2,5 minuut op de klok staan zij voor met 11 punten: 54-65. Apollo laat het er niet bij zitten en loopt snel in. Met minder dan een minuut te gaan staan zij zelfs op 62-67 en sluiten af met 64-67.

Het omslagpunt komt pas in het derde kwart “Opeens staan er 5 man waartussen het klikt:: Stefan Topalovic, Pim de Vries, Bennett Koch, Shavon Coleman en Hidde Roessink”. Geert Hammink zoekt de fout van deze late start bij zichzelf en vraagt zich al twee maanden af waarom de omslag vaak pas in het derde kwart valt. “In het derde kwart schroeven we langzaam het concentratie- en intensiteit niveau omhoog en in het vierde kwart zitten we eindelijk waar we moeten zijn. “Ik heb nog niet goed uitgevonden hoe ik de jongens vanaf het begin met hoge concentratie op het veld kan krijgen. Daar zijn we als team verantwoordelijk voor maar ik zie mijzelf als hoofdverantwoordelijke.“ Stefan heeft na de wedstrijd daar wel een verklaring voor: “Het omslagpunt kwam door het versterken van de verdediging waardoor ook het vertrouwen in onszelf groeide”.

Met nog 3:27 op de klok vraagt Geert een Time-Out aan. “We bespraken de pick-and-roll situaties. Wij hadden problemen met het onderscheiden van het opzetten van de aanval en de daadwerkelijke aanval bij Apollo. Daarna ging dat stukken beter”.  De punten zijn inmiddels niet meer te stoppen door met name Ryan Richardson die de ene na de andere driepunter in het net knalt en krijgt daarvoor applaus van de coach.

De score van Shavon Coleman in het beslissende laatste kwart maakt weer eens duidelijk dat Dutch Windmills steeds de eerste punten scoort. Het vierde kwart zal uitwijzen wie uiteindelijk de sterkste is. Een prachtige steal van Pim de Vries in het middenveld gevolgd door een dunk van Bennet Koch brengt de stand op 64-76 en Apollo vraagt meteen om een Time-Out. De laatste punten worden gedunkt door Jito Kok waardoor de strijd gestreden is en de overwinning behaald met 14 punten verschil: 81-95. Met deze derde overwinning zet Dutch Windmills de stijgende lijn voort en staat als 5e in de competitie.

Naam fotograaf: Martin Blom
Op de foto: Shooting Guard Ryan Richardson die in de wedstrijd 33 punten wist te scoren.