Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jasper Diefenbach en Kim Busch mogen zich Sportman en Sportvrouw van Dordrecht noemen'
07feb

Jasper Diefenbach en Kim Busch mogen zich Sportman en Sportvrouw van Dordrecht noemen

DORDRECHT - De beste sporters 2017 van Dordrecht zijn bekend. Burgemeester Kolff en wethouder Reynvaan reikten woensdag 7 februari vanaf 20.00 uur prijzen uit tijdens de jaarlijkse Dordt Sport Verkiezing in het Stadhuis. Deze verkiezing is de manier om te laten zien dat de stad trots is op de Dordtse sporters.

Volleyballer Jasper Diefenbach is de Dordtse Sportman van 2017. Zwemster Kim Busch mag zich wederom een jaar lang Sportvrouw van Dordrecht noemen. De prijs voor Sportploeg 2017 ging naar de heren van Golfclub De Merwelanden. Ritmisch gymnaste Lente Verloop won de prijs voor Sporttalent 2017. De strijd om de titel Sportcoach 2017 is gewonnen door Theo Hutten, hoofdtrainer van de Dordtse Reddingsbrigade. Dit maakte de jury bekend op woensdagavond 7 februari 2018 tijdens de jaarlijkse Dordt Sport Verkiezing.

Sinds 1988 wordt er door de organisatie bij de Dordt Sport Verkiezing een extra prijs uitgereikt: “Sportprijs Stad Dordrecht”, bestemd voor iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor sport in Dordrecht. Dit jaar heeft de gemeente Dordrecht ervoor gekozen om Joop Hartman deze prijs te overhandigen. Niet alleen voor zijn individuele inbreng in de scheidsrechterswereld, maar ook vanwege zijn bijdrage aan de Dordtse voetbalsport in het algemeen. Hij heeft inmiddels de mijlpaal bereikt van 3000 gefloten wedstrijden. 3000…..het is niet alleen een magisch getal, maar ook een cijfer dat bewijst hoe zeer deze scheidsrechter het nog steeds enorm naar zijn zin heeft op de groene (kunst) grasmat.

Op 80-jarige leeftijd is deze scheidsrechter nog steeds een graag geziene ‘man in het zwart’ bij verschillende clubs in de regio. Een man die ook op het organisatorisch vlak zijn mannetje heeft gestaan door het organiseren van toernooien. Altijd met de drive om de voetbalsport vooruit te helpen. Joop Hartman is een sieraad van een scheidsrechter, maar ook een voetbaldier in hart en nieren en bovendien een man met een nog immer flink kloppend sporthart. De organisatie heeft daarom met trots deze Sportprijs uitgereikt aan Joop. 

Jury
De jury van de Dordt Sport Verkiezing 2017 bestond uit een lid van team Sport van de gemeente Dordrecht, drie leden uit de organisatie van de Sportverkiezing, een oud (top)coach, twee oud-topsporters en een Dordtse journalist.

Genomineerden
Sportverenigingen, ouders en journalisten konden tot 22 december 2017 sporters uit Dordrecht voordragen. Drie genomineerden per categorie bleven over en uit die groepen koos de jury vervolgens de winnaars. In de categorie beste Sportman waren behalve winnaar Jasper Diefenbach, beachwielrenner Jasper Ockeloen en polsstokhoogspringer Nils Mulder genomineerd. Korfbalster Brett Zuijdwegt en waterpoloster Brigitte Sleeking dongen met winnares Kim Busch mee naar de titel voor beste Sportvrouw. Het herenteam van Golfclub De Merwelanden won de prijs voor beste Sportploeg van het jaar, beachkorfbalteam DeetosSnel en Sporting Delta 1 waren hier ook voor genomineerd. Naast winnares Lente Verloop waren korfballer Bo Oppe en lifesaver Charlotte van der Hoek genomineerd voor Sporttalent 2017. In de categorie Sportcoach waren naast winnaar Theo Hutten, Next Volley coach Martijn van de Berg en Branko Mitrovic van het RTC Waterpolo Dordrecht genomineerd.

Dordt Sport Verkiezing
Dordrecht is trots op haar sporters en zet ze graag in het zonnetje tijdens de jaarlijkse Dordt Sport Verkiezing.

De Juryrapporten

Lente Verloop
De beste bezette categorie bij de uitverkiezing van de Dordtse sportverkiezing – die van talent - zorgt jaarlijks voor veel discussiestof binnen de jury, omdat de prestaties van de diverse talenten zich moeilijk laten vergelijken. Deze verkiezing is daarop geen uitzondering, met drie gegadigden uit totaal verschillende disciplines. Lente Verloop bewees het afgelopen jaar dat zij niet alleen op het individuele vlak een allrounder is, maar ook als individu binnen een groter geheel ijzersterk voor de dag kan komen. Ook haar inzet als een teamplayer, die bovendien bijdraagt aan de sportieve  ontwikkeling van andere ritmische gymnastes maken haar – naast een mooi palmares in 2017 – tot een opmerkelijk talent in de stad Dordrecht.

Kim Busch
Kim Busch is de afgelopen jaren een vertrouwd gezicht worden als genomineerde én prijswinnares bij de Dordtse sportverkiezingen. Met de uitverkiezing van zojuist zet de zwemster een geweldige en unieke ‘hattrick’ neer: driemaal op rij mag zij zich sportvrouw noemen, een bevestiging van haar sportieve prestaties in het voorbije kalenderjaar maar ook dat de progressie voortduurt. De bronzen medaille die Kim Busch met de estafetteploeg op het WK in Boedapest won – in eendrachtige samenwerking van Femke Heemskerk, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo – en haar splittijd in die finale onderstreepten niet alleen haar ontluikende talent maar ook haar vermogen om zich staande te houden op het mondiale zwempodium. Een status die Kim Busch een Dordtse sportambassadrice maakt én een terechte winnares van de onderscheiding.

Jasper Diefenbach
Jasper Diefenbach is uitgegroeid tot één van de gezichtsbepalende spelers in het Nederlands volleybalteam, dat zich afgelopen jaar op het EK weer eens mocht meten met de allerbeste landenteams van Europa en droomt van een deelname aan de strijd om de wereldtitel. Diefenbach is in dat recente succes een belangrijke bouwsteen, die bovendien op individueel vlak nog steeds stappen in zijn volleybalcarrière maakt. De volleyballer verliest daarbij zijn geboortestad, hoewel hij in Frankrijk zijn brood verdient, niet uit het oog getuige zijn bezoek aan basisschool De Driehoek in het afgelopen jaar. Zijn persoonlijke – en teamprestaties, maar vooral ook zijn ambassadeursrol voor de stad Dordrecht hebben de jury overtuigd van zijn absolute kandidatuur voor de prijs van sportman van het jaar 2017.

GC De Merwelanden
Ondanks dat de spoeling in deze categorie dun was en de clubs in Dordrecht – op een enkele uitzondering na - niet meer meedoen op het allerhoogste niveau springt er voor de jury toch één team bovenuit. De mannen van Golfclub De Merwelanden onderscheidden zich het afgelopen jaar door door te stoten naar het allerhoogste clubniveau in hun edele golfsport. Een prestatie geleverd met eigen leden, zonder het aantrekken van spelers van buiten de vereniging. Clubtrouw én –liefde als basis om zich tussen de elite in Nederland te spelen: een prestatie die de jury graag honoreert met deze uitverkiezing.

Theo Hutten
De jongste prijscategorie in het scala van de sportverkiezingen heeft zich zo langzamerhand ontpopt tot een meer dan volwaardige eretitel, die niet alleen de prestaties in het voorbije jaar eert maar ook de inzet van de bewuste trainer/coach in zijn sportieve loopbaan. Prijswinnaar Theo Hutten wijkt wat dat betreft niet af van zijn (illustere) voorgangers. Huttens enorme inzet overstijgt de Dordtse stadsgrenzen: hij zet zich niet alleen voor de Dordtse Reddingsbrigade, maar ook voor de nationale ploegen in het lifesaving waarbij Theo Hutten niet alleen collectieve goede prestaties bevordert maar tevens oog heeft voor de individuele ontwikkeling van de verschillende sporters die hij traint en begeleidt. De prestaties van het afgelopen jaar vertellen slechts een deel van het verhaal: Theo Huttens inzet in een voor velen onbekende tak van sport als lifesaving maar vooral ook zijn werkwijze waarmee hij sporters op scherp zet rechtvaardigen de prijs van sportcoach van het jaar.

"Sieraad van een scheidsrechter"
De scheidsrechter ligt anno 2018 onder een vergrootglas. Beslissingen van de toparbiters in het (inter)nationale voetbal worden uit alle mogelijke hoeken en camerastanden belicht: was het juist of onjuist wat hij (of zij) in die specifieke situatie deed? Bij deze jaarlijkse Dordtse sportverkiezing zetten we de spotlights ook nadrukkelijk op de scheidsrechter. Of beter gezegd: we halen een scheidsrechter voor het voetlicht die al zijn wedstrijden floot toen niemand nog een woord repte over de ‘videoref’ of ‘doellijntechnologie’. In het jaar 1966, toen het voor deze scheidsrechter allemaal begon, deed een arbiter nog zijn scheidsrechterlijke taken met eigen inzicht, doortastendheid, arendsogen en persoonlijkheid. De scheidsrechter die we vanavond in het zonnetje zetten en eren om zijn verdiensten, niet alleen voor de individuele inbreng in de scheidsrechterswereld, maar ook vanwege zijn bijdrage aan de Dordtse voetbalsport in het algemeen. Hij heeft inmiddels de mijlpaal bereikt van 3000 gefloten wedstrijden. 3000…..het is niet alleen een magisch getal, maar ook een cijfer dat bewijst hoe zeer deze scheidsrechter het nog steeds enorm naar zijn zin heeft op de groene (kunst) grasmat. Op 80-jarige leeftijd is deze scheidsrechter nog steeds een graag geziene ‘man in het zwart’ bij de regioclubs, niet alleen in Dordrecht maar ook daarbuiten. Een man die ook op het organisatorisch vlak zijn mannetje heeft gestaan door het organiseren van toernooien. Altijd met de drive om de voetbalsport vooruit te helpen. Joop Hartman is een sieraad van een scheidsrechter, maar ook een voetbaldier in hart en nieren en bovendien een man met een nog immer flink kloppend sporthart. Daarom verdient hij met ere de sportprijs van de gemeente Dordrecht.

Foto's: Wim van de Pol.

Zie ook:
Jasper Ockeloen en Kim Busch Sportman en Sportvrouw van het Jaar (wo, 22 feb 2017)
Karateka Geoffrey Berens is de Dordtse Sportman van 2015 (vr, 19 feb 2016)


Deel dit bericht met je vrienden!