Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Elf schakers van sc. Dordrecht naar Tata Steel chess in Wijk aan Zee' Beeld van schakers
11jan

Elf schakers van sc. Dordrecht naar Tata Steel chess in Wijk aan Zee

DORDRECHT - Het Tata Steel schaakevent in Wijk aan Zee blijkt ook in de regio Dordrecht populair te zijn.

Volgens de laatste telling komen elf (!) schakers uit de kring van schaakclub Dordrecht in actie bij het internationale Tata Steel  Chess in de badplaats nabij Beverwijk. Het schaakevenement tussen de duinen begint 12 januari en duurt - traditioneel - tot de laatste zondag in januari.

Schakers van haast alle teams van Dordrecht doen mee:  Kees van 't Hoff, Johan van de Griend, Henk Timmermans, Arie van Heeren, Jacques Hennekes, Iwahn Apon, Joop de Jong, John van der Laar, Wouter de Bruin, Cor Oliemans en Hans Berrevoets komen in actie.

Iedere schaker stelt zijn eigen schaakmenu samen, als hij tenminste zich op tijd heeft aangemeld. Immers: tweeduizend amateur schakers komen in actie tussen de grootmeesters. De belangstelling is groot. Tata Steel Chess werkt ook met wachtlijsten.

Kees van 't Hoff, viervoudig kampioen van Zwijndrecht en laatste kampioen van de Willige Dame in Visser, komt 12 januari al in actie. Hij speelt in twee vierkampen. Op de eerste vierkamp begon hij met een nederlaag, maar via twee overwinning pakte hij toch de tweede prijs. John van der Laar pakte met 2 uit 3 de (ongedeelde) eerste prijs zelfs.

Na het weekeinde gaat Johan vd Griend een schaak-marathon spelen. Johan, die zowel bij Dordrecht en Sliedrecht speelt, was een ervaren marathon-loper,

Na de dag-vierkampen (15-17 januari) volgt voor hem de tien-kamp. Samen met Henk Timmermans , die als wedstrijdleider bij sc. Dordrecht een avond moet overslaan, behoort hij in de Tienkamp tot de vaste gezichten in Wijk.aan Zee.

Volgens de cijfers uit het verleden behoren Iwahn Apon, Jacques Hennekes, Joop de Jong en Wouter de Bruin tot de debutanten. De Jong en Hennekes spelen ook  in Dordrecht 1.

Arie van Heeren en Cor Oliemans keren weer terug bij Tata Chess. Hans Berrevoets doet vanaf 1988 (!) elk jaar mee. Toen opende nog prins Claus het schaken en deed Hans Bohm met succes een aanval op het wereld-duurrecord schaken. 

In de traditie van het schaaktoernooi is 2018 dus het tachtigste jaar.  De charme van het internationale toernooi is voor schakers ongekend en het evenement geniet een wereldwijde bekendheid.


Daarover schrijft de organisatie:

In 1938 werd er voor het eerst geschaakt in de IJmond regio. Dit jaar vieren we alweer de 80e editie van het toernooi. Daarom nodigen we je graag uit om te komen kijken bij het Tata Steel Chess Tournament van 12-28 januari 2018. En kom vooral langs bij het Tata Steel Chess Festival op zaterdag 20 en zondag 21 januari: Neem een kijkje bij de schakers, laat je kinderen meedoen met de Tata - Kids of Steel® Games, luister naar het live commentaar en ontsnap uit de Chesscape Room.

Via de website van het toernooi is natuurlijk goed te volgen, hoe de deelnemers uit de interne competitie van schaakclub Dordrecht zich staande houden. Overigens: ook schakers met een verleden in Dordrecht komen in Wijk aan Zee in actie, zoals Gerard Bons en Pierre Smeets.

Tata Steel Chess heeft een actuele website. Ook Tomsschaakboeken.nl volgt het festijn met een Dordtse perspectief op de voet.Deel dit bericht met je vrienden!