FC Dordrecht in slotminuut onderuit tegen PEC

18 augustus 2014 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - FC Dordrecht heeft de eerste thuiswedstrijd van het seizoen niet weten te winnen. In het eerste eredivisieduel aan de Krommedijk sinds 1995 ging de ploeg van coach Ernie Brandts onderuit tegen PEC Zwolle. De bezoekers uit Overijssel waren ondanks een goal van aanvaller Giovanni Korte met 2-1 te sterk voor de Dordtenaren.

Brandts hield zich tegen Zwolle vast aan het credo ‘never change a winning team’ en dat betekende onder andere dat Everon Pisas voorin opnieuw de voorkeur kreeg boven Rihairo Meulens en ook Ricky van Haaren weer genoegen moest nemen met een plaats op de bank. Beide teams waren in de openingsfase aan elkaar gewaagd, maar het grote gevaar in het Riwal Hoogwerkers Stadion liet nog even op zich wachten.

Uiteindelijk kreeg FC Dordrecht de eerste grote kans om zijn elftal op voorsprong te zetten. Na een combinatie met spits Mart Lieder slaagde Joris van Overeem er echter niet in om de bal tussen de palen te krijgen. De huurling van AZ, die vorige week nog de winnende treffer in Friesland voor zijn rekening nam, schoot over het doel van PEC Zwolle-doelman Diederik Boer. Ook Lieder kwam even later in scoringspositie, maar in twee instanties kwam hij niet tot scoren.

Aan de andere kant was het in de tegenaanval wel raak. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft schoof Ryan Thomas de bal op aangeven van Ben Rienstra laag achter keeper Filip Kurto, waardoor FC Dordrecht met een 1-0 achterstand de kleedkamers moest opzoeken. Na de thee bleef de thuisploeg in de jacht naar een doelpunt. Van Overeem probeerde het evenals Jeffry Fortes van afstand, maar beide spelers zagen hun poging in de tribunes belanden.

FC Dordrecht verdiende meer tegen de bekerhouder en winnaar van de Johan Cruijff Schaal. De mannen van Brandts wisten het veldoverwicht weliswaar uit te drukken in kansen, maar het vizier stond wederom niet op scherp. Een kopbal van Pisas ging naast, terwijl schoten van Robin Gosens en aanvoerder Funso Ojo bijna het stadion uitvlogen en op de parkeerplaats terecht kwamen.

Tien minuten voor tijd werd FC Dordrecht dan toch beloond en in het zadel geholpen door Zwollenaar Bart van Hintum. De oud-speler van Dordt kreeg in een tijdsbestek van tien minuten twee gele kaarten en werd vervolgens door scheidsrechter Jochem Kamphuis van het veld gestuurd. Nog geen twee minuten later profiteerde de thuisploeg al van het mannetje meer en viel de bal na een scrimmage uiteindelijk via aanvaller Giovanni Korte binnen.

In de slotfase namen de Schapenkoppen geen genoegen met een punt en werd PEC Zwolle zwaar onder druk gezet. Hoewel FC Dordrecht zich nog een aantal keren dreigend voor het doel van Boer meldde, gingen de bezoekers er echter met de volle buit vandoor. In de derde en tevens laatste minuut van de blessuretijd werd Mustafa Saymak in stelling gebracht, die vervolgens op fraaie wijze de bal achter Kurto wist te plaatsen: 1-2.