Buitenlandse grootmeesters domineren open schaakkampioenschap in Dordrecht

20 februari 2011

DORDRECHT - Buitenlandse grootmeesters domineerden het sterkste een-daags toernooi van Europa in Dordrecht. Seirawan (USA) won. Jan Smeets was de eerste Nederlander in de eindstand en Mark Timmermans de eerste regio-speler.

Voordat de bijna tweehonderd deelnemers 34 partijen speelden, had toernooiorganisator Adri Timmermans nog stilte gevraagd voor een onlangs overleden medewerker van het evenement, Jan Molema (52). De Dordtse schaker was vanuit Da Vinci bij het festijn betrokken.

De voorzitter van de sportraad Andries van der Graaf liet namens de gemeente weten trots te zijn op het kampioenschap in de stad. Hij hoopte dat de deelnemers nog iets van de stad Dordrecht zouden willen gaan bekijken en adviseerde de schakers om deelnemer Hans Berrevoets als gids te vragen.

De regio-spelers of spelers met een regio-verleden, Mark Timmermans, IM Xander Wemmers en Arnold van 't Hof noemde hij speciaal als kanshebber. Andries van der Graaf complimenteerde ook de organisatie die met medewerking van het Leerpark voor een professioneel schaakevenement zorgde met de nieuwste technieken.

Hierdoor verliep het schaakfestijn vrijwel geheel volgens het tijdspad in het draaiboek.

De eens sterkste Nederlandese speler Jan Timman viel in het begin op. Hij werd echter in de zestiende ronde nog uit de arena verbannen van de top 40 spelers en moest in de grote bovenzaal spelen,

De slotpartijen speelde hij weer in de arena voor de tribune in het leerpark.

Meer in het bericht van de organisatie:

De dertiende editie van het Open Nederlands Kampioenschap Snelschaken te Dordrecht, georganiseerd op het Da Vinci college, locatie Leerpark, is gewonnen door Yasser Seirawan uit de Verenigde Staten met een score van 25 punten uit 34 partijen. De in Amsterdam woonachtige Amerikaanse grootmeester won het toernooi voor de eerste maal. Hij verloor geen enkele van zijn zeventien mini-matches van twee partijen. Derhalve een terechte winnaar van deze editie van het toernooi.

De Oezbeek Rustam Kasimdzhanov, de nummer twee op rating, eindige uiteindelijk op de zilveren plek met een half punt minder dan Seirawan. De bronzen medaille ging naar Eduardo Iturrizaga uit Venezuela. Hij scoorde 23,5 punt.

De winnaar van vorig jaar, Viktor Erdos uit Hongarije, eindigde op een gedeelde zesde tot en met negende plaats. Hij had echter tot op de laatste ronde nog uitzicht op eremetaal. Deze plek deelde hij onder andere met Jan Smeets, huidig Nederlands kampioen schaken, die daarmee de beste Nederlander werd. Beiden scoorden 22,5 punt.

De toernooieditie van dit jaar kende het sterkste deelnemersveld ooit. Zodoende was het toernooi dit jaar ongemeen spannend. Tijdens de lunch, na 7 van de 17 rondes, stonden 6 spelers op een gedeelde eerste plaats met een score van 10 punten uit 14 partijen. 3 spelers wisten hier nog 14 uit 18 van te maken. De beste eindspurt, of wellicht de meest constante prestatie, werd geleverd door Seirawan. De beste speler uit de Drechtsteek werd Mark Timmermans. Mark speelt bij Schaakclub Dordrecht en behaalde een score van 20 uit 34, goed voor de 32e plaats in de eindrangschikking.