Anti-climax voor FC Dordrecht na droomstart

27 november 2010

DORDRECHT - Op vrijdag 26 november 2010 speelde FC Dordrecht tegen tegen Almere City FC een thuiswedstrijd met kansen op de periodetitel. Frivool tikte Dordrecht zich door de openingsfase heen en kwam binnen twaalf minuten op een riant lijkende 2-0 voorsprong. Tezamen met de achterstand van Volendam in Zwolle leek een mooie ontknoping van de tweede periode in de maak. Het publiek ging er eens goed voor zitten, maar dat deden ook de spelers in het veld.

In plaats van door te drukken en de wedstrijd al vroeg te beslissen, werden de aanvallende stellingen verlaten en liet de thuisclub de gasten rustig terugkomen in de wedstrijd. Het was zelfs zo vriendelijk om zelf de aansluitingstreffer te verzorgen, een penalty weg te geven en vervolgens de poorten wagenwijd open te zetten. Almere profiteerde optimaal en stapte vrolijk met een 2-4 van het veld af. In de andere kleedkamer werd de schande zwijgend ondergaan.

Terug naar het begin, toen het voetbal nog zo mooi oogde, de combinaties soepel over de grasmat rolden en het scorebord zo fijntjes in het voordeel van FC Dordrecht oplichtte. Ook zonder de geschorste Lopes en Sequeira en de geblesseerde Van Muyen, leken de Schapekoppen over "De Zwarte Schapen" heen te walsen. Renaldo Jongebloet bekroonde zijn eerste basisplaats al in de negende minuut – op aangeven van Dave Huymans – met de 1-0. Toen Tom Beugelsdijk drie minuten later een bij de tweede paal door Bart van Hintum teruggelegde bal met het hoofd attent tot de 2-0 promoveerde, leek het pleit al vroeg beslecht.

Zeker gezien het goede Dordtse combinatiespel in die fase had een grote score zeker tot de mogelijkheden behoort. Maar waar iedereen op meer doelpunten zat te wachten, ging de ploeg van Henny Lee steeds verder achteruit en gaf het initiatief zomaar aan de gasten. Nick Coster was behulpzaam door een vrije trap van Almere City ongelukkig tot achter Nick van der Ploeg te werken (1-2)., maar vervolgens kon Dordrecht de draad niet meer oppakken.

De handsbal van Bart van Hintum in het eigen strafschopgebied was onhandig, maar daar had Fchtali geen boodschap aan. Vanaf elf meter schoot de snelle aanvaller zijn ploeg op gelijke hoogte: 2-2.

Wie dacht dat de Dordtenaren na rust weer scherp en herpakt uit de kleedkamers zouden komen, kwam bedrogen uit. Binnen twee minuten mocht Hagary vogelvrij de 2-3 inkoppen en ook daarna was het groen-witte ensemble niet bij machte het spel weer voor zich op te eisen. Sterker nog, na een kwartiertje kwam Almere op rozen na de 2-4 van wederom Fachtali.

Een dreun die lang nagalmde want de zieltogende pogingen van de thuisclub kwamen zelden of nooit in de buurt van het doel. Pas in het laatste deel, met de ingevallen Versluis in de frontlinie, kwam er enige passie in de strijd, maar de aanval bleef van elke geloofwaardigheid gespeend.

Een week geleden nog geroemd om de inzet en onverzettelijkheid, maar op deze trieste avond verlieten de spelers van Lee als makke schapen het veld.