Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

03
aug

Dit is waarom huren soms verstandiger is dan kopen

We zijn opgegroeid met het ideaalbeeld dat een woning kopen het einddoel moet zijn. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd verstandiger te zijn. Soms leent je situatie zich er niet voor of ben je nog niet helemaal zeker van je zaak. Er zijn situaties denkbaar waarbij huren de betere keuze is. Aan de hand van deze situaties kun je precies zien wat bij jou past.

Onzeker over waar je wilt wonen
Heb je nog niet helemaal duidelijk waar je precies wilt gaan wonen? Dan is huren vaak de verstandigste keuze. Met een huurcontract ben je veel vrijer dan met een hypotheek. Je kunt je huur snel opzeggen, waardoor je vaak na een maand al kunt verhuizen. Bij een hypotheek ben je overgeleverd aan de markt en moet je soms weken, maanden of in extreme gevallen zelfs jaren wachten tot je iets nieuws kunt kopen of huren. Niet fijn, als je flexibel wilt zijn.

Geen vast werk of partner
Is jouw woon- en werksituatie nog niet in steen gebeiteld en weet je nog niet precies waar je over 5 jaar zult zijn? Wil je een appartement huren in Dordrecht of zit jij er over 5 jaar warmpjes bij in je villa op het Friese platteland? In zulke onzekere gevallen zijn huurwoningen fijn. Je kunt eenvoudig samenwonen met een nieuwe partner of verhuizen voor je werk. Doordat je zo flexibel bent, kun je spontane keuzes maken en dat is zeker vroeg in je carrière en relatie erg fijn.

Flexibel inkomen
Voor mensen met een flexibel inkomen, kan huren ook een uitkomst zijn. Ben je bijvoorbeeld de ene maand nauwelijks aan het werk en de andere maand volop? Je kunt bij sommige huurwoningen in aanmerking komen voor huurtoeslag. Hierdoor word je door de overheid tegemoet gekomen en hoef je niet de volledige huurprijs te betalen. Hou er wel rekening mee dat je over het gehele jaar genomen niet te veel verdient. Dan kan het voorkomen dat je het volledige bedrag aan ontvangen huurtoeslag terug moet betalen. Ook is het belangrijk dat je huurwoning geen huurprijs boven de liberalisatiegrens heeft. Deze grens verandert elk jaar en het is dus belangrijk om dit uit te zoeken voordatje een huurwoning gaat huren.

Een huurwoning vinden
Klinkt een huurwoning jou als muziek in de oren? Je kunt eenvoudig alle huurwoningen op een centrale plek vinden op huurplatforms, zoals bijvoorbeeld Huurstunt.nl. Zo ben je eenvoudig op de hoogte van nieuw aanbod en je kunt je bovendien inschrijven voor woningmails voor de voor jou interessante huurwoningen. Je krijgt dan een seintje zodra er een huurwoning beschikbaar komt die voldoet aan jouw woon- en budgeteisen.

Deel dit bericht met je vrienden!