zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

10
okt

De voor- en nadelen van een anhydrietvloer

Een anhydrietvloer is een gipsgebonden gietvloer – of ook wel vloeivloer. Dit betekent dat anhydriet een hele vloeibare structuur heeft bij het aanbrengen van de vloer. Het voordeel hiervan is dat de vloer zichzelf mooi egaliseert. Anhydriet heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere ondervloeren.

Ondervloer
Anhydriet is geen eindvloer – u kunt er dus niet direct op wonen. Wat anhydriet wel is, is de perfecte ondervloer. Hoe vlakker een ondervloer, hoe gemakkelijker het is om er een eindvloer op te leggen. Bij sommige ondervloeren (ook wel dekvloeren genoemd) zitten er nog allerlei oneffenheden in de vloer. Afhankelijk van het type eindvloer is het dan vaak nog nodig om de ondervloer te egaliseren. Dat gebeurt vaak met egaline. En hoewel een egalinelaagje vaak maar een paar millimeter dik is, kost het toch behoorlijk wat extra. Daarom kunt u als het in uw situatie mogelijk is het beste gewoon direct voor anhydriet kiezen als ondervloer.

Vloerverwarming
Als u eraan denkt om vloerverwarming aan te schaffen met daarbij een geheel nieuwe ondervloer – en de verwarming dus niet laat infrezen – is anhydriet de perfecte vloer. Bij het storten omsluit anhydriet de vloerverwarmingsbuizen volledig. Hierdoor is de warmteafgifte bij het opstarten van de vloerverwarming optimaal. En hoe beter de warmteafgifte is, hoe lager uw stookkosten zijn.

Alternatieven voor anhydriet
Anhydriet is niet altijd de juiste keuze. In natte ruimtes raden we vaak aan om voor zandcement te gaan. Dit is een vloer die 'gesmeerd' moet worden in plaats van 'gegoten'. Zandcement is dus een stuk dikker, en het kost wat meer tijd om aan te brengen. Maar omdat het vaak in kleinere ruimtes gebruikt wordt (badkamers en toiletten) is dat niet zo'n probleem. Een andere situatie waarin anhydriet niet de beste optie is, is bij een vloerenconstructie die niet teveel gewicht mag dragen. Anhydriet is namelijk relatief zwaar; te zwaar voor sommige oudere panden. Het beste alternatief voor anhydriet in dit geval is magnesiet. Een magnesietvloer is namelijk de lichtste ondervloer die er bestaat.

Deel dit bericht met je vrienden!