woensdag 12 mei 2021

Alles over Dordrecht

23
apr

De Dijk met nieuw album naar Bibelot

In het najaar komt nederpopband De Dijk naar Bibelot in het Energiehuis. Als de omstandigheden dat tegen die tijd toelaten, althans. Het achtkoppige Amsterdamse gezelschap is inmiddels een instituut op het gebied van pakkende blues, rock, soul en poëzie en heeft een nieuw album uitgebracht: Nu of Nou. Zoals de band het zelf omschrijft: ‘Hier staat een band die net is uitgevonden, maar altijd heeft bestaan’.

Muziek voor in de auto
De Dijk is klassiek en degelijk. Mooie muziek om live bij te zijn, maar ook heerlijk om in de auto te luisteren. Een Nederlandstalig liedje zingt makkelijk mee en wist je dat meezingen in de auto je rijgedrag positief beïnvloedt. Niet dat je er een lagere premie voor krijgt voor je autoverzekering, maar dat zingen de veiligheid bevordert, is mooi meegenomen. En De Dijk heeft een omvangrijk repertoire, waarmee je een lange autorit moeiteloos vult. De tijdloze teksten van de van oorsprong Amsterdamse band zijn heerlijk om hard mee te zingen.

Dijken van nummers
De gedreven voordracht van zijn teksten maken van Van der Lubbe een markante verschijning op het podium, die ontroert, troost, opzweept en inzichten verschaft. De onvervalste blues in eerste hit Bloedend Hart contrasteert mooi met het luchtige Nergens Goed Voor, dat bol staat van de zelfspot. Dansen Op De Vulkaan is, met de immer aanwezige en oersterke blazerspartijen, een jawel, 'dijk' van een soulsong en het dromerige Onderuit stamt duidelijk uit de jaren '80, die veel melancholische muziek voortbracht. De tegenstellingen in Niemand In De Stad zijn even wanhopig als mooi en nog nooit heeft de band haar ode aan de vrouw - Als Ze Er Niet Is - achterwege gelaten.

Muziek en woorden die elkaar versterken
Dit jaar bestaat de band 40 jaar en zijn vriend en vijand het erover eens: De Dijk is een instituut is als het om Nederlandse muziek gaat. Ze inspireren beginnende muzikanten in elke leeftijdsgroep, die overigens nog even geduld moeten hebben voordat ze weer het podium op mogen. Eigenzinnig en onverstoorbaar is De Dijk haar eigen pad blijven bewandelen, nooit hebben ze achter een trend aangehobbeld of juist krampachtige geprobeerd er één in gang te zetten. De band kent als geen ander de ware kunst van het songschrijven: in elk nummer zijn het woorden en muziek die elkaar versterken. Denk aan het grimmige Blanke Man of het deinende Als Het Golft. De Dijk heeft geen moment aan kracht ingeboet met de 27e plaat Nu of Nou. En dat laten ze maar al te graag op 16 oktober live horen aan jonge en oude fans.

Deel dit bericht met je vrienden!