woensdag 12 mei 2021

Alles over Dordrecht

19
apr

Cannabis kweken in Nederland: wat staat in de wet?

De wetgeving rond het kweken van cannabis bemoeilijkt de cannabishandel in Nederland. Het gebruik en de verkoop van marihuana is toegelaten, de kweek echter niet. Dat leidt ertoe dat coffeeshops gedwongen worden om hun wiet aan te kopen bij groothandels die zonder vergunning werken en dus eigenlijk illegaal zijn. Nochtans bestaan er ondertussen zaden die het perfect mogelijk maken om ook in koude klimaten succesrijke oogsten te genereren. Nederland is niet het enige land dat worstelt met een onduidelijke wetgeving rond cannabis. Ook in landen als België en Duitsland blijft de legalisering van cannabis een beladen thema.

Klimaat ook bij ons geschikt voor cannabisteelt
Was cannabis in openlucht kweken vroeger alleen voorbehouden voor landen met een zonnig en warm klimaat, dan is het ondertussen ook perfect mogelijk om met cannabiszaden wiet te kweken in een koud klimaat. Jawel, ook op een terras in Dordrecht kan dus een cannabisplant een rijke oogst voortbrengen. De zaden die men daarvoor gebruikt, bevatten wel de juiste genetica. LSD is bijvoorbeeld een stevige soort die tegen een stootje kan, net als Super Skunk en Vanilla Ice. Het voordeel van deze soorten is dat ze voor het groei- en bloeiproces afhankelijk zijn van hun ouderdom en niet van het klimaat. Daardoor zijn ze sneller klaar voor de oogst.

Zelf cannabis telen blijft verboden
Cannabis kopen in de coffeeshop mag, zelf kweken is nog niet toegelaten. Het telen van vijf planten zonder technische hulpmiddelen wordt niet bestraft. Ze kunnen wel in beslag genomen worden door de politie. Wie betrapt wordt met meer dan vijf planten riskeert een boete van 67.000 euro en een gevangenisstraf tot vier jaar. Het is dan ook zeer vreemd dat coffeeshops wel gedoogd worden. De vele coffeeshops in Dordrecht, denk maar aan Indica, ‘t Geetje of Joy, moeten zich tot het criminele circuit wenden om aan koopwaar te geraken. 

Wietexperiment eerste stap richting regularisatie
Dit hiaat in de wetgeving proberen de autoriteiten weg te werken. Een eerste stap wordt gezet met het wietexperiment. Tien kwekerijen zijn geselecteerd om gedurende de duurtijd van het experiment op een door de overheid gecontroleerde wijze wiet te leveren aan de coffeeshops. Deze kwekerijen werden volledig doorgelicht. Niemand in het bestuur mocht banden hebben met een criminele organisatie. Als de kwekerij groen licht gekregen heeft, kan de teler beginnen om zijn locatie in te richten en de productie op te starten. Na een overgangsfase gaat het experiment van start.

Cannabisteelt in de buurlanden
In België is de wet duidelijk. Zowel het bezit als de teelt is verboden. Er bestaat echter geen actief vervolgingsbeleid meer bij het kweken van maximaal 1 plant. Men gaat ervanuit dat de teelt voor eigen gebruik is. Ook in Duitsland is de teelt verboden en gelden dezelfde straffen als voor verkoop en levering. Medicinale cannabis is sinds 2019 wel toegelaten mits een vergunning, verleend door de overheid.

Het lijkt alsof het kweken van cannabis in Nederland geregulariseerd zal worden al waarschuwen de autoriteiten dat niets hen belet alles terug te schroeven als het wietexperiment niet de verhoopte resultaten oplevert. 

Deel dit bericht met je vrienden!