woensdag 12 mei 2021

Alles over Dordrecht

24
mrt

Als oudere veilig de weg op: 4 tips

Je bent dan misschien wel wat ouder, maar je bent zeker nog niet versleten! Door je op straat te begeven, ben je echter wel kwetsbaar. Daarom zijn er allerlei trainingen voor senioren in het verkeer. In dit artikel geven we je 4 tips om veilig de weg op te gaan.

Lopend

Misschien heb je een wandelstok of rollator nodig om wandelend de deur uit te gaan. Maar je doet het toch maar mooi! Een tip die we hebben in dat geval is dat je tegenwoordig niet zomaar meer kunt vertrouwen op je gehoor als je wilt oversteken. Elektrische auto’s, scooters en e-bikes zijn een stuk stiller dan de auto’s en brommers van vroeger. Kijk dus goed of het veilig is om over te steken.

Op de fiets

Op twee wielen is het belangrijk om goed te anticiperen op wat er kan komen. Nader je een kruispunt, rem dan vast af voor het geval er ander verkeer aankomt. De welbekende zijspiegels voor op de fiets helpen je om goed in de gaten te houden wat er van achteren aankomt. Een e-bike klinkt misschien als een mooie oplossing voor jou omdat je minder hoeft te trappen, maar houd er wel rekening mee dat je ook harder gaat en daardoor een hardere klap maakt als het misgaat.

Met de scootmobiel

Zorg dat je rijdend met je scootmobiel altijd een fluorescerend veiligheidsvest draagt. Dan val je goed op voor de rest van het verkeer, met name de auto’s die met grote snelheid op dezelfde weg rijden.

In de auto

Je eigen auto betekent behoorlijk wat vrijheid. Je kunt immers veel kilometers maken, ook al ben je op leeftijd. Maar om als rijbewijshouder deel te nemen aan het gemotoriseerde verkeer, dien je medisch geschikt te zijn. Er wordt een aantal eisen gesteld met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke gezondheid waaraan je moet voldoen. Daarvoor is een keuring verplicht.

Een goede autoverzekering is sowieso nodig voor iedereen. Je bent immers verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Daarbij is schade gedekt die je aan anderen veroorzaakt. Wil je meer zekerheid, door bijvoorbeeld ook storm- en brandschade mee te verzekeren, dan kies je voor WA Beperkt Casco. Ook diefstal, inbraak en ruitbreuk zijn dan gedekt. Wil je zo goed mogelijk verzekerd zijn met je auto, dan kies je voor WA Volledig Casco. Hierbij is zelfs de schade verzekerd die je zelf aan je eigen auto hebt veroorzaakt.

Hopelijk geeft deze lijst je inspiratie om veilig de weg op te gaan, ook al ben je op leeftijd!

Deel dit bericht met je vrienden!