Twee schuimmiddelen voor schuimbeton
Twee schuimmiddelen voor schuimbeton zijn Isoltech en Tilman.
Isoltech en Tilman is een schuimmiddel die toegepast wordt voor de schuimbetonvloer.
Er bestaan meerdere varianten:
SL = op basis van plantaardige olie
SB = op basis van slachtafval met o.a. stierenbloed en nagels / proteïne
Schuimbeton is een plantaardig isolatie materiaal gemaakt van schuimmiddel, cement en water.
Hoe dik kan je schuimbeton storten?
Voor wat betreft de hoogte van storten van schuimbeton geldt het volgende:
SB is geschikt tot een hoogte van maximaal 50 cm
SL is geschikt tot een hoogte van maximaal 100 cm
Celstructuur
Zowel SB als SL hebben gesloten celstructuur. Bij SL zijn de luchtbellen gelijkmatiger. Daarmee is het vergelijkbaar met een synthetisch schuimmiddel.
Wat kost Schuimbeton (schuimbeton prijs)
Voor wat betreft de prijs is SL is goedkoper als schuimmiddel dan SB en de kosten van schuimbeton bedragen ongeveer 95 euro ex btw.
Wat is duurzamer?
Voor SL moeten bomen worden gekapt en SB maakt gebruik van slachtafval.
Op dit moment is niet bekend welke variant schuimmiddel duurzamer is. Dit moet nog uitgezocht worden en hiervoor moet nog een partij worden gevonden die dat kan doen.
Voor het isoleren van een kruipruimte met schuimbeton is dit wel goed om te weten.
Welk cement gebruiken voor schuimbeton
Kalksteencement heeft een verhouding van: 30% kalksteen / 70% Portland en is ook bekend als CEM II deze kan zeer goed gebruikt worden.
CEM II A-LL = 80/20 waarbij A staat voor de hoeveelheid portlandcement en LL voor kalksteen met een gehalte organische stof kleiner of gelijk aan 0,2% (m/m)
Wat is de allerbeste cement voor schuimbeton?
Op zich maakt het niet zo heel veel uit. Hoogovencement wordt ook wel gebruikt. Dit type cement staat bekend als CEM III 52,5 N. Hier zit ongeveer 30% Portland cement in en hoogovenslakken. De N staat voor normale beginsterkte.Dit is een iets hogere klasse qua beginsterkte. De rest van Nederland werkt met sterkteklasse 42,5 N, met kalksteen A-LL.
Cement bevat kalksteen, portland en hoogovenslakken. Naast cement met hoogovenslakken is er ook HCM cement. Dit type cement bestaat uit 70% portland – 20% kalksteenmeel – 10% verbrandslakken van de teerverbranding. Officieel is hoogovencement 70/30 op dit moment het duurzaamste cement. Dit komt doordat Hoogovens de CO2 uitstoot - die ontstaat bij de productie van staal - al compenseert. De slakken zijn een restproduct van de staalproductie. Feit is alleen dat de hoogovenslakken waarmee hoogovencement wordt gemaakt, momenteel geïmporteerd moeten worden. Dit maakt hoogovencement niet alleen duur, je kunt ook je vraagtekens zetten bij de duurzaamheid. De slakken worden nu namelijk per schip geïmporteerd vanuit bijvoorbeeld Afrika of Brazilië wat ook de nodige uitstoot tot gevolg heeft. De scheepvaart staat immers niet bekend om zijn duurzaamheid. Overigens draait de scheepvaart op voor de compensatie van de uitstoot, wat een vertekend beeld geeft van de duurzaamheid van geïmporteerde hoogovenslakken.
Wat is de duurzaamste cement?
De duurzaamste cement heb je eigenlijk alleen in Italië waar je een soort tras of natuurcement hebt.Beter is om te kijken naar de ontwikkeling van natuurlijk schuimbeton.De Belg Johan Stuyks is bezig met de ontwikkeling van een volledig natuurlijk schuimbeton. Hij is momenteel aan het testen met ongebluste natuurkalk, schuimmiddel en water met een hennepwapening of olifantsgras om op die manier schuimbeton te maken. Met de hand werkt dit principe al en hij is nu bezig om het machinaal te doen.Dit type schuimbeton is volledig natuurlijk door gebruik van natuurkalk en achterwege laten van cement.
Waterstof
De Mobile Concrete Group in Hattemerbroek is bezig met de ontwikkeling van een waterstof. Woodstock vloeren gaat hun vragen of ze willen helpen met waterstof.