De invloed van temperatuur op de smaak van jouw espresso

De smaak van koffie wordt bepaald door uiteenlopende factoren. Naast de soort bonen, het brandprofiel, de zetmethode en de maalgraad is er nog een belangrijke smaakbepaler die vaak over het hoofd wordt gezien: de watertemperatuur. Vooral bij het zetten van espresso heeft een constante temperatuur een groot aandeel in de smaak van dit sterke kopje koffie. Welk aandeel dat precies is én welke temperatuur perfect is voor het zetten van jouw espresso, dat lees je hier.Foto: pexels.com
Het zetten van de perfecte espresso
Naast zwarte koffie, cappuccino en latte macchiato is espresso is een van de meest gedronken koffiesoorten in Nederland. Bovendien vormt het drankje de basis voor veel koffievarianten die met melk worden aangelegd, zoals de zojuist genoemde cappuccino. Ondanks de populariteit weten we nog altijd niet goed hoe we het perfecte kopje moeten zetten. Voor het zetten van een goede espresso heb je dan ook meer nodig dan verse koffiebonen, een authentieke moka pot of volautomatische Siemens, JURA of De´Longhi koffiemachines. Welke variabelen bepalen de smaak van een espresso?
De mate waarin de koffiebonen gebrand worden, wordt het brandprofiel genoemd. Dit zorgt ervoor dat de bonen hun bekende smaak en aroma krijgen. Bonen die wat langer zijn gebrand zijn vaak het meest geschikt voor het zetten van een espresso. Bovendien blijven aroma’s bij koffiebonen langer behouden dan bij voorgemalen koffie. Door te kiezen voor vers gebrande espresso koffiebonen kun je optimaal genieten van de smaken die in de bonen liggen opgeslagen.
Espressomaling
Hoewel de koffiebonen in veel koffiezetapparaten, zoals de volautomatische De’Longhi koffiemachines, automatisch worden gemalen, kun je ook zelf bonen malen. Wanneer je een espresso wil zetten is een fijne maalgraad de beste keuze. Een fijnere maling zorgt dat het water veel smaak opneemt en dat het langer duurt voordat het door de gemalen bonen heen is gelopen. Tegenwoordig is de maalgraad ook bij veel koffiemachines handmatig in te stellen.
Extractietijd
Met de extractietijd wordt aangegeven hoelang het water in aanraking is geweest met de gemalen koffie. Omdat het water de aroma´s van de koffiebonen opneemt, heeft deze tijd veel invloed op de uiteindelijke smaak van je espresso. Een goede extractietijd zorgt dat er een balans is tussen de zure, zoete en bittere smaken van de koffie. De perfecte espresso heeft een gemiddelde extractie- of doorlooptijd van 25 seconden.
Temperatuur
De extractie van een espresso wordt onder meer beïnvloed door de temperatuur van het water. Bij een te hoge temperatuur kan de gemalen koffie verbranden, waardoor de espresso een wat bittere smaak krijgt. Een te lage temperatuur zorgt daarentegen weer dat de smaken niet voldoende worden opgenomen. In dit geval kan de espresso wat zuur smaken en kan ook de cremalaag ontbreken. De perfecte watertemperatuur voor het zetten van een espresso ligt tussen de 92 en 96 graden Celsius. Bij deze temperatuur worden de aroma’s en smaken optimaal uit de bonen onttrokken.
Niet alleen de temperatuur zelf is van belang. Ook de verhouding tussen de hoeveelheid water en het aantal gram gemalen koffie beïnvloedt de smaak van je espresso. Daarnaast dient de temperatuur ook zoveel mogelijk stabiel te blijven, om het optimale resultaat te bereiken. Bij de ontwikkeling van innovatieve koffiezetapparaten is thermische stabiliteit dan ook een belangrijk aandachtspunt. Bovendien kun je bij veel volautomatische Philips, JURA, Melitta of De’Longhi koffiemachines zelf de zettemperatuur instellen.
Thermische stabiliteit
Omdat espresso een geconcentreerd drankje is dat in korte tijd wordt gezet, is het belangrijk dat de smaken zo goed mogelijk aan de bonen wordt onttrokken. Voor een optimale smaak is het van belang dat de variabelen zo constant mogelijk blijven, zo ook de temperatuur van het water. Bij een bepaalde temperatuur gaat het water verbindingen aan met de gemalen koffie. Omdat enkele verbindingen gevoelig zijn voor de temperatuurveranderingen, is thermische stabiliteit van groot belang voor de smaak én balans van je espresso.
Thermische stabiliteit in espresso- en koffiemachines
Er zijn verschillende manieren om de constante watertemperatuur te behouden. De moderne espressomachines die in koffietentjes worden gebruikt, zijn vaak uitgerust met ingebouwde temperatuurregelingen. Ook met innovatieve apparaten, zoals Siemens of De´Longhi koffiemachines, wordt het steeds makkelijker om thuis de perfecte espresso te zetten.
De afgelopen jaren hebben koffiemachines een flinke ontwikkeling doorgemaakt, onder andere omdat we steeds meer waarde hechten aan de kwaliteit en smaak van onze koffie. Zo kun je bij moderne De’Longhi koffiemachines zelf de zettemperatuur wijzigen, zodat jij het water kunt instellen op de temperatuur die optimaal is voor het zetten van jouw espresso. Ook de koffiebonen kunnen door deze volautomatische apparaten gemalen worden op de gewenste maalgraad. Door te experimenteren met de verschillende variabelen die eerder zijn genoemd, kun je met Philips, JURA of De’Longhi koffiemachines ook thuis van een barista-waardige espresso genieten.
Een espresso mag dan klein van stuk zijn, voor het zetten van dit geconcentreerde drankje is behoorlijk wat kennis en vaardigheid vereist. Niet alleen goede koffiebonen, de juiste zetmethode en een fijne maalgraad zorgen voor een smaakvolle espresso. Ook een consistente watertemperatuur van gemiddeld 92-96 graden Celsius draagt bij aan de rijke, sterke en volle espressosmaak. Deze thermische stabiliteit zorgt dat smaken en aroma’s optimaal uit de bonen worden gehaald. Dankzij innovatieve Philips, Siemens of De’Longhi koffiemachines is het zetten van een slappe of bittere espresso verleden tijd.