woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Wim Anceaux

Wim Anceaux (70) die laatste vlucht van luchtmacht in mei 1940 weer op de kaart zette overleden

17 mei 2021 (door Hans Berrevoets)

DORDRECHT - Wim Anceaux (70) bracht het laatste mislukte bombardement  van de Nederlands luchtmacht in de meidagen van 1940 op de Moerdijkbrug terug in het collectief geheugen van Nederland. 

Hij is in de nacht van 13 op 14 mei overleden in Dordrecht. De uitvaart zal eind deze week in besloten kring plaats vinden.

Wim had gezondheidsproblemen, maar zette zich enorm in om de laatste vlucht, waarbij zeven jonge bemaningsleden omkwamen, een plek in de geschiedenis te geven.

Hij legde daarvoor belangrijke verbindingen en ook de Koninklijke Luchtmacht ging mee doen aan de jaarlijkse herdenking. Dat had Wim losgemaakt. Hij was dan ook een gewaardeerd en gemotiveerd lid van het Platform Stedelijke herdenking in Dordrecht.

Een omgekomen bemanningslid was zijn neef Wim Anceaux (27). Ook zijn helaas jong overleden zoon had diezelfde naam. Bij de herdenkingen kreeg deze persoonlijke samenloop telkens passende woorden van sprekers.

 

Zijn stichting voor het bijzondere herdenking, met ook een eigen monument bij de Moerdijkbrug geeft als verklaring uit:

Tot ons verdriet moeten we u berichten over het overlijden van onze voorzitter en drijvende kracht achter de Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 13 mei 1940. Wim Anceaux is op vrijdag 14 mei 2021 overleden op 70-jarige leeftijd.

Wim Anceaux was de neef en naamgenoot van de omgekomen piloot Willem Anceaux, die omkwam in een (mislukte) poging de Moerdijkbrug te bombarderen om de Duitse invasie te stoppen dan wel te vertragen. Naast Willem Anceaux kwamen nog zes jonge mannen om. Onze stichting herdenkt hen ieder jaar bij het monument aan de voet van de Moerdijkbrug.

Wim heeft zich met bijzondere gedrevenheid ingezet om de gebeurtenissen van 13 mei 1940 te documenteren en door te vertellen. Zijn enige rem bleek helaas zijn gezondheid. De stichting verliest in Wim niet alleen de oprichter en ons voornaamste bestuurslid, maar ook een zeer goede vriend.

Wij wensen zijn familie en in het bijzonder zijn vrouw Aline en zijn zoon Flip veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

 

Daan Kaasjager

Eline van der Vorm

 

Op wikipedia is de omschrijving:

Op 13 mei was de 856 het enige vliegwaardige toestel. Om 04:30 uur kreeg commandant Sissingh opdracht van de Commandant Luchtverdediging, luitenant-generaal Petrus Best, om de 856 te ontdoen van al het misbare, en het te laden met twee bommen van ieder 300 kg.

Vlieger Willem Frederik Anceaux moest met zijn bemanning proberen de Moerdijk verkeersbrug daarmee te vernielen. Hij werd door twee G-1 jachtkruisers begeleid. Omdat er laag gevlogen werd, werden gewone landkaarten gebruikt.
Het bombardement was geen succes, één bom miste net zijn doel, de andere ontplofte niet. Op de terugweg werden de 856 en de twee begeleidende vliegtuigen aangevallen door Duitse Messerschmitts. Alleen de G-1 van Jhr Bodo Sandberg kwam heelhuids op Schiphol terug.

 

De namen van de zeven omgekomen bemanningsleden van de laatste vlucht richting eiland van Dordrecht / Moerdijkbruggen om de opmars van de Duitse Pantser divisie te kunnen stoppen.

Paul(tje) C. Schoute (23 jaar / 2e luitenant-vlieger) en

Henry P. Lindner (25 jaar / sergeant-luchtschutter)

Bernard Swagerman (23 jaar / 2e luitenant commandant/waarnemer),

Willem F. Anceaux (27 jaar / 1e luitenant vlieger),

Olaf. W. Douwes Dekker (22 jaar / aspirant officier-vlieger),

Gerrit A. van Riemsdijk (22 jaar / sergeant telegrafist), en

Joachem Wijnstra (22 jaar / soldaat-luchtschutter).

Zo staat het nog op de website:

Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug 1940
KVK 62608819
NL40RABO0303871180

Bestuur:

Wim Anceaux
Voorzitter
w.f.anceaux@13mei1940.nl

Eline van der Vorm
Secretaris
e.vandervorm@13mei1940.nl

Daan Kaasjager
Penningmeester
d.kaasjager@13mei1940.nl

Algemeen:
info@13mei1940.nl

 

 

 

Wim Anceaux (Fotograaf: Wim van de Pol)

Lees meer over:

monument wim anneaux 13 mei 1940
Deel dit bericht met je vrienden!