woensdag 30 september 2020

Alles over Dordrecht

Muze Mieke

Wilma Geerts genomineeerd voor het Weekend van het Portret

12 augustus 2020 (door Ton Vermeulen)

DORDRECHT - Een paar jaar geleden was de Dordtse Wilma Geerts al genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs en dit jaar voor het "Weekend van het Portret". Wilma is galeriehoudster van WG Galerie, Galerie voor Hedendaagse Portretkunst en Realisme. Daarnaast schildert ze zelf portretten.

“Ik ben natuurlijk supertrots dat ik weer ben gekozen”, reageert Wilma enthousiast op haar nominatie. “Hoe meer aandacht voor de Nederlandse portretkunst des te beter.”

Het weekend van het portret
Het weekend van het portret vindt plaats van 18 tot met 20 september in Amsterdam. Het is een expositie met 104 portretten, lezingen en een paneldiscussie rondom het thema ‘Muze in de kunst’. Uit een recordaantal van maar liefst 524 ingezonden portretten van Nederlandse kunstenaars heeft een deskundige selectiecommissie 104 werken geselecteerd voor de vierde editie van het Weekend van het Portret.

Wilma vertelt over haar inzending: Muze Mieke. “Model Mieke poseerde een paar jaar geleden voor mij in mijn voormalige atelier, maar ik had nog geen tijd gehad om het af te maken. Ik had het veel te druk met het opzetten van de galerie voor Hedendaagse portretkunst en realisme in mijn nieuwe stad Dordrecht in Zuid Holland. In mijn voormalige atelier was ik gefascineerd door het licht op een bepaald tijdstip van de dag. Het licht was zo sterk, dat het bijna een camera obscura effect creëerde. Ik heb toen vele foto’s van modellen en stilleven composities gemaakt om deze het afgelopen jaar af te maken. Mieke is één van drie uit mijn serie TRUT(H).”

Stichting De Nederlandse Portretprijs
Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) heeft als ideaal om hedendaagse portretkunst in Nederland naar een niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de Gouden Eeuw, dus méér internationale erkenning, méér opdrachten voor kunstenaars, méér aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en méér tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea. Het onder de aandacht brengen en stimuleren van deze kunstvorm gebeurt op verschillende manieren, de voornaamste is het organiseren van een periodieke portretwedstrijd de Portretprijs, die in 2019 haar tweede editie beleefde. Hiervoor werden uit 1254 inzendingen 50 portretten geselecteerd en tentoongesteld op Slot Zeist. Zie voor meer informatie portretprijs.nl

De WG galerie voor hedendaags portretkunst en realisme
De WG galerie voor hedendaags portretkunst en realisme is op 1 oktober 2017 geopend aan de Aardappelmarkt 15. Wilma wil hiermee de portretkunst weer op de Nederlandse kaart zetten.
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!