dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Wethouder zorg Peter Heijkoop

Wethouder Peter Heijkoop van Dordrecht: Met pijn in mijn hart gekeken naar onthutsende Undercover-uitzending Zuster Norma

7 november 2021 (door de redactie)

DORDRECHT -  De gemeente Dordrecht is geschokt door de uitzending op SBS6 van Alberto Stegeman over de praktijken bij de kleinschalige zorgorganisatie voor ouderen, Zuster Norma.  Het programma heet Undercover in Nederland.

In een reactie op facebook laat Zuster Norma weten ''Het programma is niet representatief voor de werkwijze en kwaliteit van zorg van de organisatie." Voormalig huisarts Yvonne Hogewoning verdedigt op RTV Dordrecht Zuster Norma. Haar naam is ook verbonden aan een verklaring van de zorgorganisatie, die is weergegeven onder dit nieuwsbericht.

Bij de gemeente Dordrecht wordt anders gekeken naar de organisatie, die al eerder onder het vergrootglas heeft gelegen van de Inspectie voor gezondheid en jeugd.

Wethouder Peter Heijkoop op twitter: "Met pijn in mijn hart heb ik de onthutsende Undercover-uitzending van @AlbertoStegeman over ‘zorg’organisatie Zuster Norma gezien. Juist kwetsbare inwoners moeten op liefdevolle zorg kunnen rekenen. Wij verzoeken de inspectie snel in te grijpen en de inwoners naar een veilige omgeving te brengen voor de zorg die zij behoren te krijgen. Burgemeester @WouterKolff belt daar  vandaag over met de plv hoofdinspecteur. Vanuit de gemeentelijke Wmo wordt geen zorg ingekocht bij Zuster Norma en dat zal in de toekomst ook niet gebeuren." Aldus de wethouder, die nader onderzoek bij Zuster Norman overlaat aan de inspectie. Hij wijst er wel op dat zuster Norma een verleden heeft bij de controles.

De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die in het verleden Zuster Norma Rother al op haar vingers had getikt, zegt de actuele situatie mede in het licht van de uitzending van Alberto Stegeman te bekijken.

Reactie
Zuster Norma geeft op de eigen facebook pagina een ander beeld van de werkelijkheid en een uitgebreide reactie. De opnamen zijn niet recent gemaakt en er zouden verbeteringen zijn doorgevoerd.  Een stelling in het verweer over de uizending op SBS6 is ook: "Het programma is niet representatief voor de werkwijze en kwaliteit van zorg van de organisatie."

De complete reactie van Zuster Norma:
Graag geven wij onze reactie op de uitzending van 4 november van het programma “Undercover in Nederland” over onze zorgorganisatie Zuster Norma.

Het programma brengt de visie in beeld van ontevreden ex-medewerkers, en een ontevreden familie van een voormalig bewoonster, naast enkele incidenten. Graag lichten wij onze visie toe op de gang van zaken in onze zorginstelling, en op hoe wij aankijken tegen de uitdagingen waarmee onze en andere organisaties in de zorg te maken hebben.

Zorg is mensenwerk
Wij geloven dat goed opgeleide en vaste medewerkers de belangrijkste basis zijn voor de beste zorg aan onze bewoners. Daarom vinden wij het belangrijk om met zorgverleners te werken die bij ons in dienst zijn, zodat we langdurig kunnen investeren in onze medewerkers en daarmee in de kwaliteit van zorg die zij bieden.

Hierin zijn we sinds kort geslaagd: elke medewerker van Zuster Norma is in dienst, we werken niet meer met ZZP-ers. Alleen in incidentele en noodzakelijke gevallen zullen we nog gebruik maken van tijdelijke inzet van ZZP-ers. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt kan dat soms nodig zijn.

In de uitzending wordt gesproken over toedienen van insuline. Omdat Zuster Norma inmiddels werkt met vaste medewerkers en ook flink investeert in opleiding, zijn inmiddels acht medewerkers opgeleid om insuline te mogen geven. Daarmee is de kans minimaal dat situaties zoals te zien in de uitzending zich nog voor gaan doen in de toekomst.

De zorg sector kenmerkt zich door veel regels en procedures. Ook wij hebben daar mee te maken, Zuster Norma is door een pittige periode van verbetering van de zorg processen gegaan de afgelopen jaren.

De IGJ (Inspectie Gezondheid en Jeugd) is positief over de kwaliteit van zorg bij onze organisatie, zo blijkt uit de laatste rapportage. Sommige medewerkers konden zich maar moeilijk vinden in het voldoen aan de verplichte regels en procedures en met hen is dan ook het contract niet verlengd.

Werknemers leren continue en maken daarbij fouten. Zo ook onze medewerkers. De leerling verpleegkundige die in de uitzending tegen een bewoner uitvalt is daar een voorbeeld van. Uiteraard hebben we dit voorval direct met haar besproken, met ons team en met de familie van de betreffende bewoonster.

Deze heeft hier begrip voor, het is een samenloop van omstandigheden geweest. En tegelijk staat vast dat dit gedrag niet past binnen onze zorginstelling. Dat weet deze leerling verpleegkundige, en we willen haar de kans geven om te leren omdat we er vertrouwen in hebben dat zij een goede zorgverlener zal worden.

Familie en bewoners van Zuster Norma, verenigd in de cliëntenraad: “We willen graag de dilemma’s benoemen die bestaan bij zorgverlening van Zuster Norma. Want onze familieleden die hier wonen hebben vaak meerdere ouderdom gerelateerde klachten zoals suikerziekte, bloeddrukproblemen en problemen met lopen, evenwicht en dagelijkse handelingen.

Daarnaast hebben zij dementie, vaak met gedragsproblemen en depressieve klachten. Het verloop van de ziekte dementie kan sterk wisselend zijn en vraagt steeds opnieuw een betrokken en flexibele inzet van de verzorgenden.

De casus in de uitzending is bijzonder en uitzonderlijk. Deze is niet representatief voor de werkwijze en kwaliteit van zorg de van de organisatie. We hebben alle vertrouwen in de kwaliteit van de zorgverlening bij Zuster Norma."

Zuster Norma is een huis waar mensen wonen met een zorgbehoefte. Het streven is, zoals Zuster Norma dat zelf zo mooi kan verwoorden: “We willen dat onze bewoners in een warm bad komen."

Yvonne Hogewoning-van der Harten, kaderhuisarts ouderengeneeskunde, tot 1 juli 2020 de huisarts van onze huizen: “Zuster Norma is een warm huis, waar mensen met liefde zorg krijgen en rekening wordt gehouden met hun wensen en hun manier van leven vóór de verhuizing naar het huis. Uitslapen mag maar lang opblijven ook, pyjama dagen, verwendagen, samen lachen, taart eten en een wensdieet, samen uitstapjes maken en ook veel dingen samen doen met de medebewoners. Een alternatieve aanpak maar verfrissend en liefdevol.

Dat in de uitzending een bewoner te zien is die een dag lang op bed ligt klopt. Dat is zeker niet het beleid voor alle bewoners maar past helemaal in de filosofie van Zuster Norma, een warm bad waar rekening gehouden wordt met jouw wensen. En als je toevallig een keer een dag op bed wil liggen dan kan en mag dat."

Zie ook:

Lees meer over:

SBS6 Albert Stegeman
Deel dit bericht met je vrienden!