zondag 11 april 2021

Alles over Dordrecht

Weer een bijzondere vondst voor Joods Dordrecht: stichtingssteen uit 1738 gevonden op de Hoogt

5 maart 2021

DORDRECHT - Stichtingssteen uit 1738 gevonden van Joodse begraafplaats op de Hoogt.

De gedenksteen die werd geplaatst in of bij de toegangspoort naar de joodse begraafplaats op de Hoogt – gedateerd op 1738, dus 283 jaar geleden – is onverwacht teruggevonden. Op enig moment, vermoedelijk in de 19de eeuw, is de steen in de grond beland, maar ze werd in maart 2020 bij toeval aangetroffen bij bodemsaneringswerk. Weliswaar bleek de steen in drie delen uiteengevallen, en weliswaar is er zichtbare beschadiging, maar bij elkaar gevoegd is de steen grotendeels compleet gebleven. De buitenwacht was volledig onkundig van deze vondst.

Slechts een handjevol mensen was ervan op de hoogte. Dat was vooral omdat niet direct duidelijk was wat de drie brokstukken met tekst voorstelden, wat zij verwoordden. Inmiddels zijn de Hebreeuwse teksten erop geanalyseerd. En gevoegd bij het jaar dat er overeenkomstig de joodse jaartelling wordt genoemd (5498), valt er niet meer aan te komen: dit voorwerp is verbonden met de ingebruikstelling van de joodse begraafplaats.

Lees Verder op http://www.stolpersteine-dordrecht.nl/het_voorbije_joodse_dordrecht_poortsteen_begraafplaats_de_hoogt.html

Lees meer over:

vondst joods dordrecht
Deel dit bericht met je vrienden!