donderdag 21 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Bertie met haar man Jan Troost

Website Stolpersteine Dordrecht: Reünie van joodse onderduikkinderen in de Biesbosch is definitief afgelast

3 juli 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - De reünie van joodse onderduikkinderen in de Biesbosch - die in februari 2020 werd aangekondigd - is definitief afgelast.

Bertie Rodrigues, de Dordtse organisatrice van deze bevrijdingsbijeenkomst, ziet er vanaf deels omdat zich na een oproep geen enkele onderduiker heeft gemeld.  Dit meldt de website van de Dordtse stichting Stolpersteine.

Een andere reden is dat het initiatief, dat vorig jaar al niet door kon gaan als gevolg van de coronacrisis, langzamerhand is doodgebloed.

Friesland
Rodrigues was op het idee gekomen van de reünie in navolging van een soortgelijke bijeenkomst voor joodse onderduikers in Friesland. Zij was zelf één van hen.

Als klein, Amsterdams meisje van anderhalf jaar, geboren op 7 juli 1941, werd zij in 1943 ondergebracht bij het gezin van rijwielhandelaar en fietsenmaker Dirk Rijpkema en zijn vrouw Trijntje Schuitemaker in Sneek. Ze ging Elly heten en werd als zodanig een van de vier dochters van de Rijpkema’s. De Friese reünie heeft vorig jaar februari metterdaad plaatsgevonden, zij het slechts in digitale vorm, in een Zoomsessie.


        Haar zoektocht naar lotgenoten die zich hadden moeten verstoppen in de Biesbosch, begon met een artikel dat begin februari 2020 in meerdere kranten verscheen, die allemaal onderdeel zijn van DPG Media BV: AD/De Dordtenaar, AD/Rivierenland, BN/De Stem en de PZC.

Rodrigues vertelde verslaggever Freek Verhulst waaróm zij onderduikers 75 jaar na de bevrijding zo graag bij elkaar wilde brengen: “Ze hebben geprobeerd het joodse volk te vernietigen en ik wil laten zien dat dat niet gelukt is.”

Meer achtergrond zijn te lezen op de website van de sgtichting Stolpersteine:

http://www.stolpersteine-dordrecht.nl/Reunie_Biesbosch_geschrapt.html

Deel dit bericht met je vrienden!