maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Pleidooi om geschiedenis van Dordtenaren ook via straatnaamborden door te geven bijvoorbeeld van Chr. J. Walson

3 december 2020 (door Hans Berrevoets)

DORDRECHT - De Stadsgeschiedenis ligt op straat. Dat is de kop vandaag in AD De Dordtenaar om een pleidooi onder de aandacht te brengen om straatnaamborden de benutten om historische informatie door te geven. Zo kan de historie levender worden doorgegeven aan alle Dordtenaren en krijgt bijvoorbeeld het straatnaambord Chr. J. Walson meer betekenis. Hij was veel meer dan een onderwijs en zeer muzikaal.

Hans Berrevoets hield het straatnamen pleidooi al in 2009 als voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking. Hij heeft annno 2020 het vertrouwen dat er stappen gezet kunnen worden, zo meldt hij in de krant, alhoewel het platform ervoor heefft gekozen een slapend bestaan te leiden.

Via een QR code op straatnaamborden zou er makkelijk informatie kunnen worden gevonden over bijvoorbeeld bekende Dordtenaren, die een straat hebben gekregen. Zo werd sterrenkundige Cornelis Eastion in Dordrecht geboren en legde hij de basis voor zijn latere roem ook in de stad. Nog voor zijn hbs-eindexamen richtte Easton in 1880 in Dordrecht de sterrenkundige vereniging Société Flammarion op. Het Regionaal Archief meldt dat in een uitgebreid verhaal.  Daarnaast begon hij als journalist in Dordrecht.

Easton was gedurende zijn journalistieke loopbaan verbonden aan meerdere dag- en weekbladen. Zijn journalistieke carrière begon in 1888 toen hij een aanstelling kreeg als Dordtse correspondent van de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC). Drie jaar later trad hij in dienst als hoofdredacteur van de Dordrechtse Courant.

 

Chr. J. Walson was toen de krant De Dordtenaar nog minstens in zeven van de tien brievenbussen viel de huishistoricus van de krant. Jaap Bouman is nu vanaf 1994 voor thans Ad De Dordtenaar de man, die de toekomst van het verleden beschrijft.

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

straatnaamborden Jaap Bouman
Deel dit bericht met je vrienden!