maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Vredesweek in affiches van Dordtse kunstenaar Len Munnik

17 september 2020

DORDRECHT - In het kader van de Vredesweek 2020 organiseert de Vlaardingse PAX Ambassade Stad van de Vrede, in het Museum Vlaardingen een expositie van de Dordtse tekenaar Len Munnik. Te zien zijn onder meer de veertig Vredesweek-affiches die hij voor IKV/PAX maakte.

Len Munnik en zijn vrouw Anke verhuisden in 2017 naar Dordrecht. In dagblad Trouw legden zij uit dichter bij hun kleinkinderen te willen wonen. Het echtpaar sprong al langer bij in het gezin van hun dochter, toen de schoonzoon, de vader van de drie jongens, ziek werd. Hij is overleden. Len en Anke haalden de jongens van school en deden de was, maar het was vooral ook heel erg leuk en gezellig, vertelt Len. "Voetballen, met ze zwemmen, logeren."

De jongens inspireren hem ook bij het tekenen, zo vertelde hij aan Trouw. Hij haalt het blad tevoorschijn van vredesbeweging Pax waarvoor hij al tientallen jaren tekent. Voorop staat een tekening van een jongetje dat op de nek van zijn opa zit. "Zo zat mijn kleinzoon ook bij mij, toen hij kleiner was. En dan hield hij mijn oren vast en stuurde zo welke kant we op moesten lopen. Kijk, dat doet dat jochie ook. Had ik anders niet zo kunnen tekenen."

Vlaardingen

In Vlaardingen draait het vooral om haast het totale werk van de tekenaar. De affiches geven een beeld van werken aan vrede en veiligheid in de afgelopen veertig jaar. In Amsterdam en Den Haag kwamen begin jaren tachtig honderdduizenden demonstranten op de been om te protesteren tegen de plaatsing van kernwapens. ‘Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland’, dat was in die beginperiode de leus van het IKV, het Interkerkelijk Vredesberaad, dat in 2007 samenging met Pax Christi in een verband dat nu PAX heet. PAX werkt samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld.

Len Munnik is cartoonist, illustrator en politiek tekenaar. Len is verwekt in de hongerwinter. Zijn vader was eind 1944 vrijgelaten uit Kamp Amersfoort. Daar had hij gevangen gezeten wegens illegale activiteiten en de wreedheid ondervonden van kampcommandant Kotalla. Na de bevrijding waren er Canadese soldaten ingekwartierd bij de familie Munnik in Hengelo (Ov.). Twee van hen heetten Lenn. Len is vernoemd naar één van hen, een vriend van zijn ouders. 

In 1961 verhuisde de familie Munnik naar Vlaardingen. Len studeerde aan de grafische school. Hij kreeg een baan als vormgever bij een drukkerij in Vlaardingen. Later werd hij freelance tekenaar. Len tekent onder meer voor dagblad Trouw. Hij woonde lange tijd ‘om de hoek’ bij de Oosterkerk aan de Schiedamseweg in Vlaardingen, die sinds 2010 in gebruik is als diaconaal missionair centrum ‘De Windwijzer’. 

Vlaardingse maatschappelijke organisaties deden regelmatig een beroep op hem om voor een actie een cartoon te tekenen. Zelden werd er voor niets op zijn deur geklopt. Naast zijn werk voor Trouw en voor Opzij tekent Len voor verschillende politieke en maatschappelijke organisaties zoals Stichting Wakker Dier, de Dierenbescherming, de SP, de Partij voor de Dieren, de vakbonden CNV en FNV, en voor de Triodos Bank. Hij illustreerde ook een aantal kinderboeken. Recent verscheen het boekje Het nieuwe normaal, over het onderwijs in coronatijd, met gedichten van pedagoog Arie de Bruin en cartoons van Len Munnik.

De expositie in Museum Vlaardingen (Westhavenkade 54, Vlaardingen) is te zien tot en met zaterdag 10 oktober 2020. Meer informatie: www.museumvlaardingen.nl.
 

Lees meer over:

vredesweek affiches
Deel dit bericht met je vrienden!