Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Virtuele assistent Gemeente finalist in de strijd om beste initiatief voor dienstverlening

17 juni 2021

DORDRECHT - Sinds november 2020 kunnen inwoners van Dordrecht hun vraag over verhuizen, paspoorten en identiteitskaarten stellen aan Gem. Gem is geen echte medewerker, maar een virtuele assistent oftewel een chatbot. Met deze nieuwe ontwikkeling heeft de gemeente Dordrecht samen Utrecht en Tilburg de finale bereikt van de wedstrijd GemeenteDelers 2021.

De GemeenteDelers is opgezet door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met als doel met als doel kennis en ervaring van gemeenten met elkaar te delen. 

Niet gewonnen, wel heel trots!
Na een uitgebreid beoordelingsproces van wel 64 kandidaten zijn in april twaalf finalisten gekozen, in vier categorieën. In de categorie Externe dienstverlening 'Groot' streed Gem met projecten van Den Haag en Groningen om de eerste plek. Hoewel Gem niet gewonnen, heeft de jury deze vorm van digitale dienstverlening wel bestempeld als een van de drie meest inspirerende initiatieven op dat gebied. En daar zijn we trots op! 

Wethouder Maarten Burggraaf: "Gem is een prachtige toevoeging aan onze dienstverlening, en met recht een finalist! We werken er hard aan om onze gemeente via alle kanalen goed bereikbaar te laten zijn voor iedereen die vragen heeft. Aan de balie, telefonisch en online. Dankzij Gem kan iedereen op een laagdrempelige manier en snel online antwoord op standaard vragen krijgen en hebben onze medewerkers meer tijd voor de vragen die meer persoonlijke aandacht vragen."

Wat is een virtuele assistent?
Gem is een digitale hulp die geprogrammeerd is om veelvoorkomende vragen te beantwoorden. Ook verwijst Gem door naar de juiste pagina op de website. Achter Gem zit geen echte medewerker waarmee je kunt chatten, maar een slimme technologie die vragen kan herkennen en beantwoorden. De virtuele assistent is een innovatieve toevoeging aan de Dordtse dienstverlening. Als Gem het even niet weet, zijn onze klantenservicemedewerkers natuurlijk ook gewoon beschikbaar. 

Gem helpt inwoners met hun vragen op dit moment bij acht gemeenten: Utrecht, Tilburg, Roosendaal, Dordrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. Binnenkort gaan ook de gemeenten Meierijstad en Rotterdam met Gem werken. 

Deel dit bericht met je vrienden!