zondag 11 april 2021

Alles over Dordrecht

Vincent van Gogh nachtelijke wandeling - die met treinreis uit Dordrecht in april 1877 begon - krijgt meer aandacht in Brabant

1 maart 2021 (door De redactie)

DORDRECHT -  Schilder Vincent van Gogh maakte op 7 en 8 april 1877 een inmiddels befaamde nachtelijke wandeling in Noord Brabant die hij begon met een reis met de laatste trein uit Dordrecht naar Oudenbosch.

Vanuit die plaats - die in het verre verleden nog een bootverbinding had  met Dordrecht - wandelde hij naar Zundert.

,,Een vierkante meter van de oude klinkerweg die Oudenbosch ooit verbond met Zundert, blijft behouden voor de toekomst. Dat heeft de provincie Noord-Brabant maandag bekend gemaakt. Het stukje weg gaat naar het Van GoghHuis.", zo meldt BN De Stem.

Voetsporen

Het Van Gogh vindt de oude klinkers cultureel erfgoed, want mensen kunnen nu letterlijk in de voetsporen van Vincent lopen. Ook de gemeente Zundert is ingenomen met de komst van oude klinkers naar de plaats, die begon met een treinreis uit Dordrecht.

Vincent wandelde in Dordrecht ook vaak op allerlei tijdstippen en liep ook langs kerken zoals de Grote Kerk, de Waalse kerk en de Lutherse kerk.

Theo

De kennis over de wandeling komt uit de brieven van Vincent in zijn Dordtse tijd aan broer Theo. Hij was Dordtenaar van januari 1877 tot mei 1877. Tijdens een expositie in het Noord Brabants museum in Den Bosch werd Dordrecht ook al Van Gogh stad aangemerkt.

Een groot aantal steden heeft vooral kerken en andere gebouwen, die staat voor herinneringen aan de wereldberoemde schilder, als Van Gogh aangewezen.

Koster

Waarom Vincent in de nacht toen wandelde, stond ook in zijn correspondentie met zijn broer: Hij had destijds het bericht ontvangen dat Jan Aertsen, de oude koster van Zundert, op sterven lag. Hij schreef zijn broer Theo: ,,Toen ik dat hoorde werd mijn hart zoo naar Zundert getrokken dat ik behoefte had er ook eens heen te gaan...Zaterdagavond vertrok ik met de laatste trein uit Dordrecht naar Oudenbosch en wandelde vandaar naar Zundert. “

De route die Vincent in 1877 liep, is ook gemarkeerd. Zo kom je de naam Dordrecht ook tegen bij hotel de Reiskoffer in Bosschenhoofd en dat ligt nabij wat eens ook Dordtse grond was. Camping De Wildert.

2027

In 2017 werd er in Dordrecht nog veel aandacht besteed aan de Dordtse tijd van Vincent van Gogh, toen 140 jaar geleden.  In 2027 is er weer een kroonjaar: Dan is het 150 jaar geleden dat Vincent van Gogh ging werken aan het Scheffersplein, een kamer had bij de familie Rijken en zich ook netjes volgens de toen geldende regels had ingeschreven als inwoner van Dordrecht. Volgens (sommige) theologen past de Dordtse tijd in de religieuze  zoektocht van Vincent van Gogh.

Pictura

Het Dordrechts museum had in 1904 een grote tentoonstelling rond Vincent van Gogh, toen het museum werd geopend aan de Museumstraat. Vincent van Gogh bezocht het museum in 1877 vaak vooral voor werk van Ary Scheffer. Toen moest hij nog lopen naar de zogeheten Botenbeurs.

De eerste tentoonstelling rond werk van Vincent was overigens al in 1897 in teekengenootschap Pictura aan de Voorstraat. Daarvoor werd geput uit de verzameling van Hidde Nijland, die zijn collectie later verkocht aan het Kroller Muller Museum. Dat heeft hierdoor, na het Vincent van Gogh museum in Amsterdam, de grote collectie van werk van Vincent kunnen opbouwen.

Het Dordrechts Museum heeft nog een tekening van Vincent in eigen bezit weten te behouden. Tekeningen van Vincent brengen op veilingen intussen miljoenen op. Deze week werd nog circa 8,6 miljoen geboden voor een tekening uit 1888.

Op de nog lopende bomen expositie iin het museum is trouwens ook een Van Gogh te zien, die kan worden bewonderd zodra het museum de eigen deuren weer mag openen voor publiek.

 

Zie ook:

Lees meer over:

vincent koster Oudenbosch Zundert
Deel dit bericht met je vrienden!