donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Verhalen van Dordrecht: Dordtse glaskunstenaar gaf kleur aan Nederland

28 augustus 2020

DORDRECHT - Toon Berg, de bekende Dordtse glaskunstenaar, kreeg zijn opleiding aan de Academie in Den Haag en ging daarna in de leer bij J.L. Schouten, eigenaar van ’t Prinsenhof in Delft. Hij kreeg ook de gelegenheid zijn eigen ontwerpen uit te voeren bij de glasfabriek van Bouvy in Delft.

In 1919 begon hij zijn eigen onderneming in het door hem aangekochte Dolhuis. En daar produceerde hij vele glasramen voor kerken, openbare gebouwen, kantoren, scholen en particulieren in heel Nederland.

In zijn werk past hij vaak allegorische voorstellingen toe, zowel religieus als profaan van aard.

De stijl waarin hij werkte kan het best worden omschreven als traditioneel eclectisch tot abstract. Zijn oeuvre bestond onder meer uit gebrandschilderde glas-in-loodramen, geslepen glasramen en geëtst glas. Hij was ook een voortreffelijk restaurateur van gebrandschilderde ramen, getuige de restauratie van o.a. meer dan twintig ramen van de kerk in De Rijp, en de ramen van de kerk in H.I. Ambacht.

Dit boekje geeft een overzicht van het leven en oeuvre van Toon Berg. Het is, zoals u dat van ons gewend bent, rijk geïllustreerd in full colour, en toont vele van zijn ramen. Het boekje kwam tot stand dankzij intensief speurwerk van Cees Esseboom en Herman van Duinen. Zij schreven het boekje en, zoals gebruikelijk verzorgde Cees Esseboom de redactie en Herman van Duinen de illustratie.

 

No. 39 – Verhalen van Dordrecht

Toon Berg, tovenaar met glas
Dordtse glaskunstenaar gaf kleur aan Nederland (1877-1967)
 

 
 

Lees meer over:

glaskunstenaar
Deel dit bericht met je vrienden!