zondag 11 april 2021

Alles over Dordrecht

Vereniging steunt ,,eigen" Dordrechts Museum met een nieuw restauratiefonds

3 maart 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - De vereniging Dordrechts Museum heeft een restauratiefonds opgericht om de waardevolle collectie in het Dordrechts Museum op peil te houden. In Dordrecht heeft de vereniging een historische, bijzondere band met het museum dat ook wordt gedragen door de gemeente Dordrecht.

In 1842 richten vijf Dordtse notabelen het Dordrechts Museum op, oorspronkelijk gevestigd in de Boterbeurs (Wijnstraat 158-160) in Dordrecht.

Het museum trekt jaarlijks al in de negentiende eeuw duizenden bezoekers en is, ondanks de uitbreiding met een tweede zaal, eigenlijk al weer te klein. In 1904 verhuist het dan ook naar de huidige locatie aan de museumstraat.

Het markante is dat in 1877 Vincent van Gogh het museum aan de Wijnstraat vaak bezocht, ook met zijn vader ds. Van Gogh en dat in 1904 het ,,nieuwe" museum werd geopend met ook een Vincent van Gogh expositie.

Het museum is vast in het nieuws. Een indruk onder het artikel.

Over het restauratiefonds informeert het bestuur van de vereniging de leden op de volgende wijze:

 

VDM-restauratiefonds

Beste VDM-leden,

VDM heeft onlangs een restauratiefonds opgericht om bij te dragen aan het behoud van een van Nederlands oudste museale collecties. Dankzij het VDM-Restauratiefonds kan het prachtige schilderij De aanbidding van de herders van Benjamin Gerritsz. Cuyp worden hersteld. Door de tand des tijds is dit werk flink aangetast, maar door een mooie bijdrage uit het fonds kan het straks in perfecte staat worden getoond aan het publiek.
Directeur Peter Schoon: ''Het restauratiefonds is een teken van de warme betrokkenheid van onze vriendenvereniging. Dankzij de bijdragen uit dit fonds krijgen we de kans om de conditie en de kwaliteit van onze collectie te versterken en het publiek te laten genieten van mooi gerestaureerde werken.''
De aanbidding van de herders is het eerste werk dat uit het restauratiefonds van VDM wordt gerestaureerd. De algehele conditie van het werk maakte een restauratie noodzakelijk. Zo is bijvoorbeeld de verfhechting onstabiel, zijn er verschillende beschadigingen in het schilderij en is de vernislaag sterk vergeeld. 
Benjamin Cuyp (1612-1652) is een van de drie kunstenaars die de Dordtse familie Cuyp voortbracht. Zij waren en zijn nog steeds toonaangevend voor de 17de-eeuwse schilderkunst in Dordrecht. Benjamin was de jongere halfbroer van Jacob Gerritsz. Cuyp en oom van Aelbert Cuyp. Hij legde zich toe op Bijbelse voorstellingen, waaronder het populaire thema van de aanbidding van de herders. Het te restaureren schilderij is daar een prachtig voorbeeld van.
Een film (8 minuten) over het restauratieproces kunt u zien op onze website via de volgende link: https://verenigingdordrechtsmuseum.nl/kunst-in-beeld/restauratie-cuyp-film/
Naar verwachting is de restauratie van De aanbidding van de herders medio mei 2021 afgerond.

Jasper Meijer, voorzitter VDM
 
 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!